Sport - Sakk

2008.04.06. 17:20

Viking motívumok a megnyitón

<p>Jól haladnak a Miskolcon május végén sorra kerülő Lékó-Carlsen sakkmeccs előkészületei. A rapid tornának, amint azt már közöltük, május 28. és június 1. között a Miskolci Nemzeti Színház ad otthont.</p>

Az intézménnyel már megkezdte az egyeztetést a szervező bizottság, s közösen ígérik: nagyszerű lesz a nyitóműsor, amelyet a norvég ellenfélre való tekintettel viking motívumokkal gazdagítanak.

Ötödik a tizedik ellen

Már készül a torna műsorfüzete, amelyben elemzések is helyet kapnak. Lékó Péter a Griscsuk elleni partiját elemzi, Carlsen pedig a volt világbajnok Kramnyik ellen Wijk aan Zee-ben sötéttel aratott győzelmét mutatja be.
A nemzetközi szövetség a napokban hozta nyilvánosságra a legújabb világranglistát. Amelyen a 17 éves Magnus Carlsen már az ötödik, Élő értékszáma 2765, s ez korához képest világrekord. Lékó visszaesett, 2741 ponttal a tizedik helyen áll. A magyar nagymester egyébként veretlen az északi titánnal szemben: klasszikus, rapid és vak partit sem veszített még. Legutóbb Nizzában mérkőztek, Lékó kétszer is jobban állt, de a norvég kiremizte.

Közönségtalálkozó

A színházban, a tavalyi tornával ellentétben, ezúttal nem szednek majd belépőjegyet. A partikat Mészáros Gyula nemzetközi mester és valószínűleg Gyimesi Zoltán nemzetközi nagymester kommentálja majd. Aki meg akarja hallgatni, partinként 250 forintért kölcsönözheti a fejhallgatót. A kezdőlépést a tervek szerint Káli Sándor, Miskolc polgármestere teszi majd meg. Az eseményre illusztris vendégeket, többet között Norvégia budapesti nagykövetét várják. A játékosokat és a közreműködőket a City hotelben helyezik el. A szervező bizottságot Tömösi Katalin vezeti, a torna bírája Verőci Zsuzsa nagymester. Kísérő rendezvényként május 26-29. között nyílt, május 30-án pedig rapidtornát tartanak, május 31-én pedig a gyors műfajban csaphatnak össze a nevezők. A Városház téri, hagyományos szimultánt Gyimesi Zoltán adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!