Sport

2011.04.10. 16:57

Magyar futó nyerte az észak-sarki maratont

<p>Északi-sark - A magyar Tóth István nyerte meg az Északi-sarkon rendezett maratonfutást, majdnem 12 perccel megelőzve a második helyen beérkezett versenyzőt - olvasható a verseny hivatalos oldalán.</p>

A világ leghidegebb futóversenyét péntekről szombatra virradó éjszakai napfényben tartották és vasárnapra már mindannyian elhagyták a verseny helyszínét.

Az npmarathon.com oldalon közzétett eredmények szerint a 42 éves Tóth István 4:53:03-as idővel érkezett meg elsőként a célba. Tóth majdnem 12 perccet vert a második helyezett luxemburgi versenyzőre, és majdnem négy és fél órát az utolsóként beérkezett indonéz futóra. A nők közül az ausztrál Richelle Turner érkezett be elsőként a célba, 6:03:06-os idővel.

A 22 férfi és öt női versenyző helyi idő szerint pénteken este tíz órakor rajtolt el, hogy az esti napfényben, mínusz 32 Celsius-fokos hidegben fussa le a 42 kilométeres távot az Északi-sark felett úszó jégtáblán.

A verseny az eredetileg tervezett időpont helyett egy nappal később kezdődött, mert az északi-sarki leszállópályán egyméteres lyuk alakult ki, így a versenyzőket a Spitzbergákról odaszállító Antonov nem tudott leszállni. A gépet egyébként Harry brit herceg is várta, aki egy jótékonysági gyalogtúrán vett részt az Északi-sarkon és az ellenkező irányba ment volna a géppel.

Tóth István

A verseny hivatalos oldalán olvasható életrajz szerint a 42 éves Tóth István 36 éves korában kezdett el futni, azóta több maratonon és ultramaratonon is részt vett. Tóth a többi közt teljesítette a New York-i, a berlini, a bécsi és a tokiói maratont is. Tervei között szerepel, hogy a "Marathon Grand Slam Club" tagja legyen, amelybe azok kerülhetnek, akik az összes kontinensen és az északi-sarkon is lefutották a maratoni távot. A klub szabályzata Észak- és Dél-Amerikát külön kontinensként tartja számon, így a klubtagoknak nyolc futást kell teljesíteniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!