Sport

2012.04.09. 09:43

Elképesztő gondolat: újítás a fociban?

Végéhez közelednek a labdarúgó bajnokságok Európában, mindenhol két, legfeljebb három csapatra korlátozódott a bajnok aspiránsok száma, és lassan kiderül az is, mely csapatok távoznak az élvonalból. Akik imádják a focit és a gólt, talán megértik, mennyire átformálná a táblázatot egy új ötlet, amivel újraszámolva még érdekesebbé válhatna a több mint 100 éves sportág.

Végéhez közelednek a labdarúgó bajnokságok Európában, mindenhol két, legfeljebb három csapatra korlátozódott a bajnok aspiránsok száma, és lassan kiderül az is, mely csapatok távoznak az élvonalból. Akik imádják a focit és a gólt, talán megértik, mennyire átformálná a táblázatot egy új ötlet, amivel újraszámolva még érdekesebbé válhatna a több mint 100 éves sportág.

Egy eredeti öltet rázhatja meg a futball világot, - ami nem véletlen, magyar fejből pattant ki – és újraírhatja a sportágat. A szabályok nagyrészt változatlanok, viszonylag könnyen betarthatók, így nem véletlen az, hogy Új Zélandtól Kamcsatkáig mindenhol imádják a bőrt rúgni és a gólnak örülni ez adja a foci népszerűségét. Tényleg a legjobbak lesznek bajnokok, biztosan a legszebben támadó csapat jut aranyéremhez, vagy az, aki jól taktikázva begyűjti a pontokat, aki meg szép focit akar játszani túl nagy kockázatot vállal?

A bajnokságok részletes táblázatában néha feltűnik, hogy egy csapat jó taktikával, erejének beosztásával, akár negatív gólkülönbséggel is az élbolyban, vagy szorosan mögötte kap helyet, máskor meg sok győztes meccsel, de sok verséggel akár pozitív gólkülönbséggel is a középmezőnyben helyezkedik el egy csapat. Hogyan lehetne a vereségtől rettegő bunkerfocit játszó csapatokat rábírni arra, hogy nyíljanak meg, támadjanak, és góllövésre, nem pedig a rombolásra rendezkedjenek be? Az új elképzelés annyira sokkszerű lehet, mint amikor tiltottá vált a hazaadás. Azzal is a támadójátékot erősítették, a mostani ötlet egyszerűbb.

A táblázatban csak a győztes meccsek száma adna sorrendet, egyenlőség esetén a több rúgott gól döntene. Ha ez is egyenlő, akkor, a gólkülönbség ezután az egymás elleni eredmény, végül a döntetlenek száma, és ha ez is egyenlő, akkor a hamarabb lőtt gól bármelyik bajnoki meccsen. Mennyire formálná újra a bajnokságok sorrendjét? Nem nagyban, mert általában bajnok a legtöbb győzelmet és legkevesebb vereséget begyűjtő csapat lesz. Akkor miért lenne érdekes a változás? Azért, mert egy kiscsapat is inkább számolna a rúgott gól lehetőségével, és egy váratlan győzelem sokkal nagyobb jelentőségű lenne, mint az unalmas sárdagasztással kiszenvedett döntetlen. Miért lenne ez jó a nagyoknak? Mert első perctől teljes intenzitással rohannának rá a kicsikre, nehogy egy váratlanul bekapott gól miatti döntetlennel elveszítsék azt, amire biztosan számolnának. A végelszámolásban jelentős gólkülönbség pedig arra sarkalná a győztesnek látszó csapatot, hogy ne álljon le 2:0-nál, hanem akarjon 5:0-át vagy még többet elérni. A nézők szórakoznának, nem lenne annyi bunkerfoci, nem a rombolás, aljas fetrengés, hanem a gólért folyó támadások nyűgöznék le a publikumot.

Aki úgy érzi, hogy az ötleten érdemes tovább gondolkodni, számolja újra a bajnoki táblázatokat, és nézze meg mi lenne másképp. Ízelítőül mindjárt megnézhetjük az NB1-et, ahol az élen a Győr előzné, a Debrecent hátul pedig nem a Vasas lenne a második kieső, hanem a Kaposvár. Angliában csak a középmezőnyt rajzolná újra a kísérleti tabella. Németországban már a Bayern vezetne és nem a Hertha, hanem az Augsburg lenne bajban. Olaszországban a Milan biztosan előzné a Juventust.

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!