Sport

2013.01.18. 15:05

Megismétlődik a tavalyi AFC-döntő

Vasárnap este lesznek az American Football League (AFC) és a National Football League (NFC) döntői az Egyesült Államok Amerikai Futball Ligájában (NFL). A Ravens visszavághat a Patriots-nek a tavalyi főcsoportdöntőért, míg a 49ers egymás után a második NFC-fináléjára készül.

Vasárnap este lesznek az American Football League (AFC) és a National Football League (NFC) döntői az Egyesült Államok Amerikai Futball Ligájában (NFL). A Ravens visszavághat a Patriots-nek a tavalyi főcsoportdöntőért, míg a 49ers egymás után a második NFC-fináléjára készül. Az AFC bajnoki címéért, egy év után ismét a New England Patriots és a Baltimore Ravens csap majd össze. A tavalyi AFC-döntőn viszont majdnem elúszott a Patrióták győzelme (23-20), hiszen a Hollók akkori rúgója, Billy Cundiff a mérkőzés vége előtt elhibázott egy mezőnygól-kísérletet, amellyel hosszabbításra menthette volna a meccset. Azonban már a 2012-es alapszakaszban is összefutott a két gárda és a Baltimore hazai pályán tudott nyerni 31-30-ra. John Harbaugh legénységének most viszont Foxborough-ban kell bizonyítania. A Ravens azonban hosszú és nehéz utat tett meg idáig, hiszen a rájátszás első mérkőzésén ugyan könnyedén verték az Indianapolis Colts-ot (24-9), de az első kiemelt Denver Broncos ellen már nem volt olyan könnyű. A Broncos a tavalyi szezonhoz képest rengeteget javult köszönhetően új irányítójuknak, a Super Bowl-t már megjárt Peyton Manning-nek.

A Hollók viszont nem rettentek el és egy végletekig izgalmas mérkőzésen, fej-fej mellett haladva, végül hosszabbításban nyertek 38-35-re. Így Ray Lewis, a Baltimore védőjátékosa, aki tricpesz-sérülése miatt a szezon nagy részét kihagyta, újabb esélyt kapott, hogy visszavonulása előtt a Super Bowl-ba jusson.

A második kiemelt Patriots-nek sem volt könnyű dolga, mivel az elődöntőben Houston Texans-szel kellett megküzdeniük hazai pályán. Az alapszakaszban a New England könnyedén, 42-14-re verte a Bikákat. Ezúttal a Houston tartotta a lépést az elején a Patriótákkal, ám a végén Tom Brady irányító és a hazai támadósor ismét megmutatta, ki az úr a háznál és 41-28-ra megverték a vendégeket.

Első a második ellen

Az NFC-ben is izgalmas fináléra lehet számítani, hiszen az alapszakasz első két helyezett klubja, az Atlanta Falcons (1.) és a San Francisco 49ers (2.) méri majd össze erejét. Mindkét csapat szerepelt a tavalyi rájátszásban, ám míg a Sólymok a szabadkártyás körben, addig a Bányászok az NFC-döntőben estek ki a későbbi Super Bowl-győztes New York Giants ellen. A Falcons az alapszakaszt 7-1-es mérleggel kezdte, viszont az elődöntőben a szezon egyik legjobb újoncirányítójával, Russell Wilsonnal pályára lépő Seattle Seahawks-ot fogadták. Ugyan elhúzott az elején az Atlanta, de egy fantasztikus utolsó negyedet produkálva egyenlített a vendégcsapat, ám Matt Bryant rúgó 23 másodperccel a végső sípszó előtt egy mezőnygóllal eldöntötte a Falcons javára a mérkőzést.

A San Francisco 49ers-nek sem volt könnyű az elődöntő, hiszen a Green Bay Packers-szel és az alapszakaszt a legjobb passzátlaggal záró Aaron Rodgers-szel kellett otthon szembenéznie. A Bányászok az idény felénél irányítót váltottak, hiszen Jim Harbaugh vezetőedző Colin Kaepernick-et dinamikusabb játékosnak tartotta Alex Smith-nél. A San Francisco edzője jó érzékkel választott, hiszen Kaepernick a „Sajtfejűek” ellen adott két touchdown-passzt, 181 yardot futott és két hatpontost is szerzett. Ugyan a Green Bay tartotta a lépést a 49ers-szel az első félidőben, ám a második játékrészben már elhúzott a hazai gárda és 45-31-re nyert.

Az Atlanta-San Francisco találkozót vasárnap este kilenckor, míg a New England-Baltimore mérkőzést közvetlenül utána, hétfőn fél egykor élőben közvetíti a Sport2. HBN-MAL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!