Sport

2013.02.06. 14:22

„Úriemberek” sportja

Megalakult a hajdúság első flag football csapata, a Debrecen Gentlemen.

Megalakult a hajdúság első flag football csapata, a Debrecen Gentlemen.Újabb amerikai sport érkezett a cívisvárosba, amelyet flag footballnak, magyarra lefordítva, zászlós focinak neveznek. A Gentlemen a Debrecen Gladiators szakosztálya, amely még csak pár héttel ezelőtt alakult. Az alapítók a Gladiátorok két játékosa, Győri Dávid és Póvik Imre.

A sportról

Ez a sport hasonlít az amerikai futballra, ám mégis más: a tojáslabda innen sem hiányozhat, de a játékosok száma már más, hiszen Magyarországon öt az öt ellen játszanak. A támadósorban ugyanúgy megvan az irányító, azonban itt csak elkapók és futók vannak. A védősorban viszont csupán cornerback-ek lépnek pályára, akiknek a fő feladatuk, hogy kövessék az elkapókat és megakadályozzák azok labdához jutását. Viszont amiben a legjobban eltér az amerikai futballtól, hogy itt nincs kontakt, azaz ütközés.

A szereléseket a játékosok két oldalára illesztett zászlók megszerzésével lehet megtenni. A lobogók miatt pedig nem kell védőfelszerelés. A flag football egy gyors, dinamikus és látványos sportág kis költséggel, amely egy kiváló szabadidős tevékenység is. Valamint amellett, hogy bármilyen korosztály játszhatja, nemcsak a fiúk, de a lányok számára is egy remek sport, mivel koedukált.

Együtt a Gladiatorokkal

– Lesznek közös edzéseink a Gladiators-zel, illetve a lacrosse-osokkal, a Debrecen Hornets-cel, de tartunk külön tréninget is – beszélt a csapatról Győri Dávid, az egyik alapító. – Így a csatlakozók kapnak egy kis ízelítőt abból, milyen kondíció kell majd. A hangsúly főleg a sebességen, a robbanékonyságon és az állóképességen lesz, mivel ez egy dinamikus sport. A játék viszont egyáltalán nem fizikális az ütközés hiánya miatt. A legfőbb dolgunk, hogy a pár lépésből való gyorsulást és az irányváltásokat gyakoroljuk. 14 éves korig teljesen koedukált, utána van liga a lányoknak és a fiúknak külön, de ettől függetlenül ez után is játszhatnak együtt.

A tréningeknél, viszont együttműködünk a Gladiátorokkal és a Hornets-cel, hiszen például, ha valaki nem akar részt venni a kontaktedzéseken, akkor az jöhet hozzánk, de ez működik fordítva is. Ha valakinek pedig hiányzik az ütközés, akkor az csatlakozhat a Gladiators-höz, így tudjuk elérni, hogy ne morzsolódjanak le az emberek. Minden nemet és korosztályt várunk.

HBN-MAL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!