Sport

2013.06.03. 09:33

A budapesti élsport hanyatlása - Kézilabda: az FTC női csapata a kivétel

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Férfi kézilabdában már évtizedekkel korábban megtört a fővárosi csapatok hegemóniája, a női mezőnyben a Ferencváros számít kivételnek.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Férfi kézilabdában már évtizedekkel korábban megtört a fővárosi csapatok hegemóniája, a női mezőnyben a Ferencváros számít kivételnek.

A férfi kézilabda NB I-ben utoljára 1991-ben volt fővárosi bajnok, ekkor az Elektromos győzött, azóta kizárólag a vidéké a főszerep. A Veszprém 19-szer, a Szeged kétszer, a Dunaferr egyszer lett aranyérmes.

A most zárult bajnoki sorozatban a legjobb fővárosi alakulat az FTC-PLER Budapest volt, amely az ötödik helyen zárt - több budapesti gárda nincs is az élvonalban. Az FTC és a PLER korábban éppen azért fuzionált, mert együtt nagyobb esély mutatkozott a fővárosi kézilabdasport életben tartására, legalábbis az élvonal szintjén.

A Magyar Kupában szintén az Elektromos az utolsó budapesti győztes, még 1997-ből. Ettől kezdve a Veszprém 13, a Szeged 2, a Dunaferr 1 alkalommal végzett az élen az MK-ban.

A női NB I-ben és MK-ban mostanában a Győr tarol, mindkét kiírásban az FTC tartja vele a lépést, de legutóbb 2007-ben az NB I-ben volt "előzés". Azóta a Győr hatszor zárt az első helyen. A Ferencváros mellett ebben az idényben még egy budapesti klub szerepelt az élvonalban, a BSE - amely hivatalosan betagozódik az MTK-ba - viszont utolsó, 12. lett.

A Magyar Kupában 2003-ban akadt példa utoljára fővárosi diadalra, akkor az FTC győzött, azóta tízszer a vidékiek nyertek (kilencszer a Győr, egyszer pedig a Dunaferr).

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!