Sport

2013.06.03. 08:45

A budapesti élsport hanyatlása - Labdarúgás: 2000 óta tíz vidéki arany

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az ezredforduló új korszakot nyitott a honi labdarúgás élvonalában: az addigi 97 idényből mindössze öt alkalommal győzött vidéki csapat, míg 2000 óta 14 szezonból tízszer nem budapesti együttes végzett az élen.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az ezredforduló új korszakot nyitott a honi labdarúgás élvonalában: az addigi 97 idényből mindössze öt alkalommal győzött vidéki csapat, míg 2000 óta 14 szezonból tízszer nem budapesti együttes végzett az élen.

Korábban az aranyérem szinte bizonyosan Budapesten maradt, de az sem volt ritka, hogy a dobogós helyeken, sőt, akár az első ötben kizárólag fővárosi gárda végzett. Mindössze a Nagyvárad (1944), a Győr (1963, 1982, 1983) és a Vác (1994) tudta megtörni a Ferencváros, az MTK, az Újpest, a Honvéd és a Vasas nagy ötösének hegemóniáját.

Az ezredforduló óta viszont a patinás budapesti csapatok csak elvétve tudnak kiemelkedő eredményt elérni a hazai bajnokságban, ráadásul az Újpest kivételével valamennyi megjárta a másodosztályt. Az elmúlt bő évtizedben a Ferencváros és az MTK két-két bajnoki címe mellett hatszor lett első a Debrecen, egyszer-egyszer a Dunaferr, a Zalaegerszeg, a Videoton és a Győr.

A 28 bajnoki címével legeredményesebb Ferencváros legutóbb 2004-ben lett bajnok, a 2006-os kizárását követően három évet a másodosztályban töltött, majd két éve dobogós helyen végzett, azóta viszont nem sikerült a legjobb háromba verekednie magát. A 23-szoros bajnok MTK-t két esztendeje érte utol a fővárosi hanyatlás, mert bár 2008-ban még bajnok volt, 2011-ben utolsóelőttiként búcsúzott az élvonaltól. Igaz, a kék-fehérek azonnal visszajutottak az élvonalba, sőt, másodosztályúként kupadöntőt is vívtak, mostani újonc évükben pedig a dobogóért harcoltak, de végül lemaradtak róla.

A 20-szor aranyérmes Újpest 1998 óta nem végzett a tabella élén, igaz, négy éve második lett. A 13-szoros bajnok, legutóbb 1993-ban győztes Honvéd 2004-ben jutott vissza az első osztályba, ahol évekig a bennmaradásért küzdött, vagy a középmezőny tagja volt. A kispestiek aztán tavaly már ismét az élcsapatok közé tartoztak, akkor negyedik helyen zártak, ezúttal pedig - 19 év után először - ismét dobogón végeztek. Emellett a Magyar Kupát kétszer elhódította a gárda a 2000-es években. A hatszor, legutóbb 1977-ben bajnok Vasas mostanáig utolsó, 2001-es dobogós helyét követő évben kiesett, fél év múlva másodosztályúként megszűnt, majd újraalakulva a Kecskemét jogán indulhatott ismét a második vonalban, s 2004-es visszajutása óta nem végzett előrébb az ötödik helynél, mígnem tavaly ismét búcsúzott az élvonaltól, s idén nem is sikerült visszakerülnie.

Az elmúlt öt idény statisztikáját vizsgálva is szembetűnő a fővárosi gárdák hanyatlása, ugyanis a lehetséges 15 dobogós helyből mindössze hármat szereztek meg budapesti csapatok: az Újpest 2009-ben ezüst-, az FTC pedig 2011-ben bronzérmes volt, míg idén a Honvéd harmadik lett.

A jóval kisebb presztízsű női labdarúgásban - egyelőre - továbbra is a fővárosi csapatok dominálnak az MTK és az Astra jóvoltából.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!