Sport

2013.06.09. 13:13

Világos, Fekete jókor van, jó helyen

Nyíregyháza - A svájci HSC Kreuzlingent erősítő magyar trió tagja feljutást ünnepelhetett.

Nyíregyháza - A svájci HSC Kreuzlingent erősítő magyar trió tagja feljutást ünnepelhetett.

Kaland az élet. Fekete István pedig nem hátrált meg a kihívások elől. Az egykoron Nyíregyházán pallérozódott kézilabdázó elment szerencsét próbálni – Románia után egy röpkének nevezhető magyar kitérővel Svájcban kötött ki. A jelek szerint utóbbi „akcióját” cseppet sem bánta meg.

– Még 2007 nyarán együtt mentünk ki a jelenleg is a Nyíregyházát erősítő Varga Lászlóval Temesvárra, a román csapatban két szezont játszottam – taglalta történetét Fekete István. – Innen az akkor NB I B-ben szereplő DKC-Miskolchoz igazoltam azzal a céllal, hogy az első osztályba kerülés a cél. Mindez az első évben nem valósult meg, majd elfogyott a pénz elfogyott, néhány hónap múlva a klub megszűnt.

Fekete István számára kapóra jött a lehetőség, hogy immár Svájcban, a HSC Kreuzlingen színeiben domborítson. A Bódeni-tó közelében fekvő kisvárosban ekkortájt nagy terveket szövögettek, nem elhanyagolható tényezőként régi ismerősök egyengették útját.

– Nem egyedüli magyar vagyok a csapatban. A fehérgyarmati Gacsályi Gábor és a nyíregyházi Leskó László kapus már korábban Svájban dolgozott, és persze kézilabdáztak is. Én Gacsályi Gábor jóvoltából kerültem ki: 2010 novemberében felhívott hogy a csapat balszélsőt keres, menjek ki próbajátékra. Belevágtam és Alexander Mierzwa edzőnek, aki nem mellesleg német válogatott játékos volt, több mint 300 Bundesliga meccsel a háta mögött, ráadásul éppen azon a poszton szerepelt, ahol én is játszom, tetszett a teljesítményem. Mondta, szeretné, ha a maradnék, sokat tudnék segíteni, annál is inkább, mivel másodosztályba jutás a cél. Abban egyeztünk meg, hogy szereznek nekem munkát, beíratnak nyelviskolába, mert itt senki nem a sportból él. Még az élvonalban is ez a jellemző, kivétel a rendszeresen a Bajnokok Ligájában induló Schaffhausen, amelyben mindenki profi. Heti három edzésünk van, ilyen szinten is keményen készülni kell.

Szó se róla, megérte a több hónapnyi gyűrődés: a Kreuzlingen magasabb szinte léphet. Ami nem nem jöhetett volna létre, a honfitárs trió hathatós közreműködése nélkül.

– Alig néhány hete értük el a klub eddigi legjobb eredményét: felkerültünk az itteni NB I B-be – büszkélkedett Fekete István. – Tavaly is közel álltunk ehhez, akkor kevésen múlt a siker. Talán kijelenthetem, a magyar különítménynek is volt némi része abban, hogy megvalósuljon a helyiek álma. A városban egyébként nagyon szeretik az emberek a kézilabdát, minden mérkőzésen 500-600 ember látogat ki.

- KM-KT -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!