Sport

2013.07.17. 10:59

A fájós boka és a kettes pálya átka

Nyíregyháza - Ideális esetben is nem kis akadályokba ütközött volna a Nyírsuli versenyzőinek továbbjutása Tamperében.

Nyíregyháza - Ideális esetben is nem kis akadályokba ütközött volna a Nyírsuli versenyzőinek továbbjutása Tamperében.

A fehér éjszakákról (ilyenkor északon nem tér teljesen nyugovóra a Nap), a szokatlan forróságról (29.8 fok az abszolút hőmérsékleti rekord Tamperében, a verseny ideje alatt végig 24-26 Celsiust mutatott a hőmérő) és magyar szempontból a rengeteg sérülésről marad emlékezetes a Finnországban rendezett U23-as atlétikai Európa-bajnokság. Búcsúzott tízpróbázónk az első versenyszámban, befejezte szereplését távolugrónk a debütáló kísérletét követően és lábához kapott magasugrónk a sorsdöntő kísérlete közben.

Pedig jól kezdődött

Utóbbi a Nyírsuli versenyzője, Bakosi Péter volt, aki 219 centis idei legjobb eredménnyel érkezett a kontinensbajnokságra, így tudtuk jól: bravúrra lesz szüksége a 220-as selejtezőszint teljesítéséhez. Ehhez képest 213-nál kiszállt a versenyből, miután a második kísérletét követően már csak bicegni tudott.

– Az első két ugrása jól sikerült, aztán kétszáztizenháromnál a második próbálkozás közben megrándult az amúgy is fájós bokája, így utána már nem volt realitása annak, hogy sikerüljön továbblépni a selejtezőből – értékelte tanítványa, egyben fia szereplését Bakosi Béla edző. – Amúgy is nagyon erős volt a mezőny, és ahogy várható volt, születtek meglepetések is. A kétszázharmincegy centis egyéni rekorddal rendelkezők közül nem jutott döntőbe az olasz Gianmarco Tamberi, a másik nagy esélyes, az orosz Danili Csipljakov pedig az idei legjobbján tíz centit javító bajnok, a holland Douwe Amels mögé szorult. Látható volt, Petinek még bele kell izmosodnia a korosztályba, hogy két év múlva, amikor ténylegesen utánpótláskorú lesz, már legyen esélye a jó eredményre. Ehhez rengeteg munkára, no meg kitartásra lesz szükség.

Elégedett a futásával

A kiválóan megszervezett kontinenstorna másik nyíregyházi indulója Ónodi Dávid volt. Széles Imre tanítványa 21.29 másodperces egyéni rekorddal érkezett a viadalra, a többiek nevezési eredményén érezhető volt, hogy bravúr kell tőle a továbbjutáshoz. Főleg, hogy versenyszámában csak huszonketten neveztek, így nem rendeztek középdöntőt, az elődöntőből egyből a fináléba lehetett jutni. Ráadásul Dávidot a kettes pályára sorolták, amit alig-alig ismer, hiszen itthon a jobbak közé tartozva rendre a kedvezőbb pozíciókból rajtolhat.

– Nem volt számomra előny a kettes pálya, a kanyarban nem is futottam jól – emlékezett tamperei futására Ónodi Dávid. – Az egyenesben zárkóztam a mezőnyhöz, de ez nem volt elég ahhoz, hogy a döntőbe jussak. Ezzel együtt úgy érzem, hogy mindent megtettem, és jónak értékelem a kinti teljesítményemet. A mezőny erősségét tükrözi, hogy kerek huszonegy másodperc szükségeltetett a fináléba kerüléshez, ami nagyon jó idő. Számomra ez volt az utolsó korosztályos fellépés, hiszen két év múlva már nem szerepelhetek az utánpótláskorúak között, de egyelőre a távoli jövő nem foglalkoztat, csak a jövő heti országos bajnokság, amelyen száz és kétszáz méteren valamint a négyszer százas váltóban is szeretnék a dobogóra állni.

Tallinn következik

Látva a tamperei hangulatot és ismerve a nyíregyházi körülményeket, valamint azt, hogy jelen állás szerint és ideális esetben 2015-ben legalább négy nyíregyházi atléta (Bakosi Péter, Káplár János, Szikszai Róbert és Kerekes Dóra) szerepelhetne az utánpótlás Európa-bajnokságon, az ember eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne ha a következő kontinensbajnokságnak a szabolcsi megyeszékhely adna otthont. De addigra már át is adták az európai szövetség zászlaját a következő házigazdának, Tallinnak...

Tamperei tények

A Nyírsuli versenyzőinek eredményei a 9. utánpótlás (U23) Európa-bajnokságon

Férfiak

200 m (22 induló). Elődöntő, 2. futam (+1,5 m/s): 6. Ónodi Dávid 21.70. Összesítésben: 18. Ónodi Dávid – nem jutott a döntőbe.

Magasugrás (28). Selejtező, A csoport: 12. Bakosi Péter 209 – nem teljesítette a 220-as selejtezőszintet. Összesítésben: 23. Bakosi Péter – nem jutott a döntőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!