Sport

2013.12.05. 09:22

Isztambuli tuti futóbuli

Nyíregyháza - A nyíregyházi Nike Futóklub lelkes csapata Isztambulban „vacakolt”.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Nike Futóklub lelkes csapata Isztambulban „vacakolt”. Az Eurasia Marathon a világ egyetlen olyan maratonja, aminek az egyik kontinensen van a startja, és a másikon ér véget. Ázsiából indul a népes mezőny, majd 42 195 kilométer után Európában érnek célba. Nemrég immár 35. alkalommal rendezték meg az egyik legérdekesebb futóversenyt Isztambulban, mely Gold Label kiemelt program a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) jóvoltából. A maratoni mellett Öröm Futás kategóriákat is hirdettek 15 és 10 kilométeres távokon.

Október 30-án volt 40 éve, hogy átadták a forgalomnak az első Boszporusz-hidat. Az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros – melynek hossza 30 km – a Márvány-tengert köti össze a Fekete-tengerrel. A Boszporusz név ökörgázlót jelent, mert a görög mitológia szerint itt kelt át a Zeusz által elcsábított, majd fehér üszővé változtatott Io argoszi királylány, amikor a főisten felesége, Héra istennő bosszúja elől menekült. Az első Boszporusz-hídon ma már se gyalog, se kamionnal nem lehet átkelni, alkalmanként azonban exkluzív eseményeknek ad helyt: ilyen az 1979 óta megrendezett Isztambul Eurázsia Maraton.

Az idei program részese lehetett a nyíregyházi Nike Futóklub népes társasága: 12-en a maratoni, 2-en a 15 km-es, az edző, Szabó „Vacak” László pedig a 10 km-es távot teljesítette.

– A futás azért volt különösen érdekes, mert a Boszporusz-hídon évente csak egyszer, a maraton alkalmával lehet gyalogosan átkelni, ez pedig vonzza a helyieket is – mesélte Váradi Hedvig, aki teljesítette a távot. – A 42,195 km felért egy városnézéssel, hiszen futottunk az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger partján, a II. Theodosius császár V. században építtetett városfalai mellett, és a Topkapi Palota parkján keresztül végül a Hippodromon volt a cél, aminek egyik végében a Hagia Sophia, a másikban pedig a Kék Mecset áll. Nehéz versenyként jellemezném, ugyanis a pálya bővelkedett emelkedőkben, az időjárás pedig szeles volt. De ezt mindenkivel feledtette az a két nap, amikor megpróbáltuk megnézni, érezni, tapasztalni, átélni ennek a 17 milliós városnak a történelmét, a lüktetését, a sokszínűségét, megkóstolni az ételeit. Élmény volt testnek és léleknek egyaránt.

 

A nyíregyházi Nike Futóklub csapatának tagjai

Barta Zoltán, Bartha Dezső, Cserpák Tamás, Dr. Andrási Csaba, Dr. Ivancsó Béla, Dr. Szentpéteri Gabriella, Halász Marica, Kovács Szilárd, Nagy Attila, Nagy Zoltán, Orosz Viktória, Váradi Hedvig, Váradi Szilvia, Szabó Péter, Szabó „Vacak” László

 

Kontinensközi teniszmeccs

Az első Boszporusz-híd jelenleg a 22. helyen áll a függőhidak pilonok közti távolság szerint mért hosszúsági rangsorában, az első az 1998-ban átadott japán Akasi-Kaikjo, amelynek főnyílása 1991 méter. 2005. május 15-én a hídon tartott kontinensközi bemutató teniszmérkőzést az amerikai Venus Williams és a török Ipek Senoglu.

 

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!