Sport

2013.12.26. 12:36

Pengén forgatják a kardot

Nyíregyháza - Az NYVSC kerekesszékes vívói, Tarjányi István és Szilasi Gábor villámkarriert futhatnak be.

Nyíregyháza - Az NYVSC kerekesszékes vívói, Tarjányi István és Szilasi Gábor villámkarriert futhatnak be.

Akadnak még nagy pengék Nyíregyházán. A vívó országos bajnokság kerekesszékes férfi kard számában Tarjányi István ezüst-, Szilasi Gábor bronzérmet szerzett. Hogy ez mennyire nem kispályás alakítás, ehhez elöljáróban csak annyit: a legeredményesebb magyar olimpia sportág legfőbb honi, Budapesten rendezett eseményén villantottak az NYVSC képviselői.

– Ez egy integrált magyar bajnokság volt, amelyen az épek és a mozgássérültek egy időben küzdöttek, ami az elmúlt években világszerte megszokott, elfogadott lebonyolítási forma – merült a részletekbe Pákey Béla, az NYVSC vívószakosztály kard szakág vezetője. – Mindkét fiatalember rendkívül sokat fejlődött, azt ugyanis tudni kell, a riválisok többségével szemben egyikőjük sem vívott korábban, és csupán nemrég fogtak kardot először a kezükbe. Márpedig azt talán nem kell külön mondani, ez a nehezebb út. A bajnok, Osváth Richárd például az épek között, nemzetközi színtű versenyző volt, jelentős tapasztalatot szerzett.

Tény és való, a harmincöt esztendős Tarjányi Istvánról tizenhét éves korában kényszerült tolószékbe, 2012-ben állt edzésbe. Mindazonáltal olyannyira elkapta a gépszíj, akkora elhivatottsággal készül, hogy a nyáron a magyar válogatott tagjaként Világ Kupa versenyen debütált. Élete első jelentős megmérettetésén a középmezőnyben zárt. Hozzáállása abszolút profi: heti nyolc-tíz tréning a „fejadag”. Kevesen csinálnák utána... A nyíregyházi férfiú jauárban Németországban, majd májusban, Olaszországban újabb Világ Kupa viadalon lép pástra, majd júliusban a strasbourgi Európa-bajnokságon szeretne indulni.

A negyvennégy éves Szilasi Gábor alig néhány hónapja, ugyancsak határtalan lelkesedéssel ragadt kardot – éppen munkahelyi kollégája, Tarjányi István fertőzte meg a sport szeretetével. Neki az OB jelentette a bemutatkozást.

– Dolgozni akarunk – közölte nemes egyszerűséggel Pákey Béla. – A kerekesszékes szakágban öt vívó, köztük két tizenkét éves kisfiú készül velünk, egyébként harminchat ép gyereket pallérozunk a klubban, emellett tizenegyen a Szent Imre Katolikus Általános iskolában, szakkörben tanulja az alapokat. A fiatalok januárban országos szinten kezdenek versenyezni, szeretnénk, ha rendszeresen megmutathatnák magukat a hazai színtéren.

Az NYVSC várja a vívás iránt érdeklődök a jelentkezését, Pákey Béla (telefon: 06-20/925-6944 ) az egykori Benczú iskolában (Kertköz 6.), hétfőn, szerdán és csütörtökön, 17 órától fogadja a próbálkozókat.

- KM-KT -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!