Sport

2014.01.02. 16:49

A földrengés után robbant be

Nyíregyháza - Fucsovics Márton a juniorsikerek után első felnőtt tornagyőzelmét a kínai Anningban aratta.

Nyíregyháza - Fucsovics Márton a juniorsikerek után első felnőtt tornagyőzelmét a kínai Anningban aratta.

Még 2012 végén ütötte Fucsovics Márton menedzsmentje nyélbe azt a szerződést, miszerint az elsőszámú magyar teniszező csatlakozik a francia ISP Tenis Academy-hez. A Nizza közelében székelő mesés sportági bázison ideális feltételek várták a nyíregyházi teniszezőt, akinek a szintén francia Olivier Tauma lett az edzője.

Az első komolyabb kihívás a tavaszi ázsiai turné volt. Előbb a kínai Csengtuban volt jelenése Marcinak, ami azzal végződött, hogy a 192 halálos áldozatot követelő szecsuani földrengés utórezgései elől szinte menekülniük kellett, de megúszták mindenféle baj nélkül.

Kihagyott egy lépcsőfokot

Aztán pedig Anning lett a következő állomás, amely város New York és London, vagyis a junior Grand Slam-sikereket követően az újabb mérföldkövet jelentette az immár profi teniszező pályafutásában. Marci megnyerte az 50 ezer dollár összdíjazású ATP-challengerversenyt (érdekes, az eggyel alacsonyabb lépcsőfoknak számító future-vidalon sosem sikerült diadalmaskodnia – legalábbis egyesben, mert párosban három trófeája is van), amivel a világranglistán a 383. helyről a 253.-ra ugrott előre. Azt mondjuk kevesen gondolták, hogy ez a diadal a 21 éves versenyző által legkevésbé kedvelt borításon, salakon születik majd meg a kínai helyszínen.

– Bizony, ha fogadni kellett volna rá, hogy milyen felületen szerzek először elsőséget, nem a salakot mondtam volna – nyilatkozta akkor májusban lapunknak Fucsovics Márton. – A történtek után megkedveltem a vörös borítást, hiszen bebizonyítottam, hogy azon is lehet sikeresen szerepelni. Mondják, hogy magaslaton, ahol most is játszottunk, másként „viselkedik” a salak, mint normál esetben, de én nem éreztem, hogy gyorsabb lett volna. Szerencsére egész héten jól ment a szerva, így a döntőben is, ahol nem volt különösebb fordulópontja a meccsnek, hanem végig kiegyensúlyozott, nagy csatát vívtunk a brit ellenfelemmel. Szerencsére a végén nekem sikerült elvennem James Ward adogatását, és utána már nem engedtem ki a kezemből a győzelmet.

Meghálált szurkolás

Marci előzőleg azt jelölte meg céljának, hogy olyan tornákon léphessen pályára, amelyet a nagy televíziók egyenes adásban közvetítenek, és itthonról is lehet majd neki szurkolni. Nos, az internet segítségével a kínai meccseit is élőképpel figyelhettük, így azt is láthattuk, hogy micsoda felhajtás követte a teltházas teniszstadionban rendezett finálét.

– Leglább egy órámba került, mire beértem az öltözőbe, akkor is a rendőrök segítettek, mert egész egyszerűen pakolni és indulni kellett, hiszen várt rám a következő verseny – így Fucsovics Márton. – Nem győztem a fotózkodást és az autogramosztást, ami nem volt ellenemre, hiszen az elődöntő és a döntő során is úgy éreztem, hogy nekem szurkolnak a kínaiak. A buzditást pedig meg kellett hálálni.

Az öltözőbe érve azért volt egy kis idő megpihenni, így Marci azon is elmélkedhetett, hogy mi miatt is volt még fontos ez a tornagyőzelem.

– Anyák napján arattam, ráadásul édesanyámnak a döntő előtti napon volt a születésnapja is. Mivel személyesen nem tudtam köszönteni, a tornagyőzelmet talán elfogadja tőlem ajándéknak – mondta a legjobb magyar teniszező, hozzátéve, a döntő megnyerése után olyan érzések kerítették hatalmába, mint legutóbb közel egy éve, a junior wimbledoni diadalt követően.

Ekkor még nem is gondolta, hogy a következő hasonlóan lenyűgöző fejezet szintén a brit fővároshoz köti majd, hiszen novemberben ott lehetett az ATP-világbajnokságon a legjobbak edzőpartnereként.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!