Sport

2014.01.07. 11:20

Videó: Hermetikusan lezárták Szocsit az oroszok

Oroszország - Január 7-től csak a helyben regisztrált rendszámú gépjárművek hajthatnak be akadálytalanul a 2014-es Téli Olimpiai Játékoknak otthont adó városba – adta hírül az ukrán TSZN híradóműsor.

Oroszország - Január 7-től csak a helyben regisztrált rendszámú gépjárművek hajthatnak be akadálytalanul a 2014-es Téli Olimpiai Játékoknak otthont adó városba – adta hírül az ukrán TSZN híradóműsor.

Mától március 31-ig bezárólag a Szocsin kívül bejegyzett járművekkel csak külön engedély birtokában lehet behajtani a Fekete-tenger parti városba. Az olimpia helyszínére vezető bekötő utakon a rendvédelmi szervek és a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei megerősített ellenőrző pontokat állítottak fel. A gyanús járművek kiszűrésére az orosz hatóságok a műholdas megfigyelőrendszereket is bevetik.

Egy rendkívüli kormányrendelet azt is előírja, hogy a játékok idejére a városba érkező kül- és belföldi turistáknak minden esetben be kell jelentkezniük az illetékes rendőri szerveknél, amennyiben nem a kijelölt szálláshelyeket veszik igénybe, hanem például magánlakásokban vesznek ki szobát. A szállodákban megszálló vendégeknek pedig az ott tartózkodás idejére le kell adniuk személyi igazolványaikat vagy útleveleiket. Ők szükség esetén a szálláshelyek által kiadott bejelentőlapokkal igazolhatják személyazonosságukat.

Mindezen intézkedéseket az egyre erősödő terrorfenyegetettség miatt foganatosították az orosz hatóságok, hangsúlyozva, hogy az ezzel járó esetleges kényelmetlenségek a város vendégeinek biztonságát szolgálják. A decemberi volgográdi robbantássorozat mindenesetre bebizonyította, hogy a szélsőségesek által elkövetett merényleteket nem lehet száz százalékosan kivédeni.

A moszkvai kormányzat ennek ellenére igyekszik meggyőzni a világot, hogy a téli olimpiát semmi sem veszélyezteti. A minap például Putyin elnök Dmitrij Medvegyevvel együtt, látszólag minden különlegesebb testőri biztosítás nélkül adta át magát a síelés felhőtlen örömeinek az egyik helyi sítelepen, ahol azután kedélyes diskurálás közben, forralt borral koccintottak egymás egészségére és az olimpia sikerére.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!