Sport

2014.05.14. 10:55

Akiknek egyáltalán nem volt nyolc

Az Észak-Kelet magyarországi amatőr ifjúsági válogatott alighanem életreszóló élménnyel gazdagodtak.

Az Észak-Kelet magyarországi amatőr ifjúsági válogatott alighanem életreszóló élménnyel gazdagodtak. Az olaszországi Perugiában járt az elmúlt héten az Észak-Kelet magyarországi amatőr ifjúsági labdarúgó válogatott. Az öt megyéből (Borsod, Hajdú, Heves, Nógrád, Szabolcs) kiválasztott – ifjúsági és felnőtt bajnokságokban futballozó – 1996 és 1997-es születésű fiatalok az Olasz Amatőr Liga által immár ötödik alkalommal szervezett nemzetközi tornán vettek részt. A Kőrizs Károly, Péter Tibor (mindkettő Várda SE) által irányított együttes keretében hat szabolcsi tehetség – Petics György (Ibrány), Kiss Richárd (Demecser), Fabu Ricrád (Demecser), Till József (Nyírkarász), Szabó Dávid (Szatmár Unió) és Orosz Richárd (Nyírgyulaj) jutott szóhoz.

Az Umbria tartományban rendezett egy hétig tartott eseményen kilenc csapat szerepelt. A mieinknek nem volt szerencséjük a sorsoláson: az olasz válogatott mellett azokkal a románokkal kerültek egy csoportba, akik a Steaua és Rapid Bucuresti titánjai mellett a Honvéd Akadémián illetve a Wolverhamptonban (Carlo Erdei) nevelkedő játékosokat vetettek be.

A Perugiába 15 órás utazás után megérkező magyar fiatalok kicsit megilletődve játszottak első találkozójukon, amelyen a jóval képzettebb románok ellen egy percig sem volt esély a pontszerzésre. A Kőrizs-legénység lelki erejét jól jelzi, hogy az egy nap múlva rendezett olaszok elleni találkozón már sokkal harcosabban, nagyobb önbizalommal és elszántan futballoztak. Igaz, az üdvösséghez, sajnos ez is kevésnek bizonyult. A két vereség miatt, pénteken a hetedik helyért játszhattak Oroszék. Az első meccs a rossz helyzetkihasználás miatt elúszott, ám fél óra múlva a hazai, tartományi együttes ellen már a győzelmet is sikerült megszerezni a magyar tiniknek, így a nyolcadik helyen végzett csapatunk.

A nagyszabású seregszemlén először képviseltette magát Magyarország. Azt viszont tapasztalhattuk, hogy a komoly hagyománnyal rendelkező tornára a többi országból olyan válogatottak jöttek, amelyek már hónapok óta erre a megmérettetésre készültek. Ugyanakkor egészen biztos: a honi színekben futballozó húsz fiatalember egy hétig úgy érezhette magát, mintha az A-válogatott tagja lenne. Az ő buszukkal utaztak, kényelmes szállodában szálltak meg, egyenszerelésben mentek mindenhová, mérkőzés előtt nekik szólt a magyar himnusz. Bazsánt József delegációvezető jóvoltából pedig csokoládé, gyümölcs meccs előtt és után, közös pizzázások és fagyizások segítették az összekovácsólodást.

– Azt gondolom, a lehetőségeinket nézve a lehető legjobb összetételű csapatot sikerült kiválogatni – összegezte élményeit Kőrizs Károly edző. – A kiválasztást nehezítette, hogy sok általunk megfelelőnek tartott gyerek éppen a torna időpontjában érettségizett. A négy mérkőzésből kettőn jól teljesített a csapat, ám a románok és a panamaiak ellen nagyobb alázattal kellett volna játszanunk. Éppen ezért nem lehetek maradéktalanul elégedett a teljesítményünkkel. A szabolcsi játékosok bizonyították tehetségüket, hozzá teszem maradéktalanul egyikükkel sem voltam teljesen elégedett. Szeretném kiemelni Till Józsefet, aki lendületes játékával tűnt ki, viszont a torna második felére elfáradt, Petics Györgyöt, aki óriásit futballozott, főleg az olaszokkal szemben, viszont a Panama elleni ziccert nem tudom elfelejteni, illetve Fabu Richárdot, aki egy roppant tehetséges játékos, törött kézzel is meghatározó szerepet töltött be a csapatban.

 

Összegzés

A magyar csapat eredményei

Észak-Kelet Magyarország–Románia 1–5 (0–1)

Olaszország – Észak-Kelet Magyarország 2–1 (1–1)

A 7-9. helyért, 45 perces mérkőzések

Észak-Kelet Magyarország–Panama 0–2

Észak-Kelet Magyarország –Umbria tartomány 2–1

 

Két napig utaztak a tornára

Egészen elképesztő, hogy mennyit utazott azért a panamai csapat, hogy ott lehessen Perugiában. A közép-amerikaiak még szombaton elindultak otthonról. Előbb Kolumbiába repültek, majd ott öt órás várakozás után felszálltak a Frankfurti járatra. A német városban aztán szintén várakoztak pár órát a római csatlakozásra, az olasz fővárosból pedig busszal tették meg már hétfőn a mintegy 180 kilométert Perugiáig. Panama egyébként igen komoly stábbal érkezett a tornára, hiszen saját újságíró, fotós, operatőr és kommentátor is elkísérte őket, ráadásul a mérkőzéseiket az internet segítségével élőben is közvetítették (hanggal és képpel) az otthoniaknak.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!