Sport

2014.05.29. 09:58

Pünkösdi gumifüstölés és őrült körözés

A ralikrosszozók és a driftesek is bajnoki pontokért versengenek majd a RabócsiRingen.

A ralikrosszozók és a driftesek is bajnoki pontokért versengenek majd a RabócsiRingen. Újabb nagy durranással rukkol ki a máriapócsi RabócsiRing. Pünkösd vasárnapján és hétfőjén két szakág bajnoki küzdelmeit láthatja majd a nagyérdemű, több mint százharminc pilóta ül majd autóba és szabadít el mintegy negyvenezer lóerőt.

A ralikrosszozók országos bajnokságának harmadik fordulója, az országos amatőr sorozat második felvonása következik több mint száz pilótával.

A SuperCarsban, azaz a királykategóriában tíz esztendeje nem volt ilyen népes a máriapócsi mezőny. A nyolcszoros bajnok, Harsányi Zoltán (Mitsubishi) két futam után eddig százszázalékos. A kihívók közül Kárai Tamás (Skoda) bombaformában van, hiszen autókrosszban mindkét Európa-bajnoki futamát megnyerte Németországban, illetve Lettországban. Kárainak a húsvéti bajnoki nyitányon nem volt szerencséje, miként Mózer Attilának sem. Utóbbi is magára talált, hiszen szorosan követi a két riválisát.

Nagy visszatérőkkel

Vass Zoltán (Mitsubishi) új autója még gyermekbetegségekkel küzd, az ifjú titán Wieszt Jankó (Mitsubishi) eddigi szereplése nagy meglepetés, hiszen Nyirádon már dobogóra is állt. A szintén nyolcszoros magyar bajnok Kotán Péter (Ford) húsvéti dobogós szereplését kis szerencsével bármikor megismételheti. Nem kis meglepetésre a kategória nagy visszatérői egyszerre érkeznek, Simon Zoltán (Mitsubishi), és Móricz József (Toyota), valamint amennyiben az autó tökéletes állapotban lesz, akkor Révész Bálint (Mitsubishi) is. A Super1600-ban Luigi (Skoda) két futamgyőzelmével biztosan vezeti a bajnokságot Bánkuti Junior (Peugeot) előtt, de Nyirádra már Marton Gergő Skodája is összeállt.

A SuperNational kategóriában a tabellát ugyancsak Luigi (Seat) vezeti, aki ez évben a sportág történetében először két kategóriában is szeretné meghódítani a bajnoki címet. A második helyezett Csendes Zsolt (Opel) stabilan tartja helyét, míg a harmadik helyet az idén kategóriát váltó, 15 éves Csirmaz Brúnó (Skoda) birtokolja.

A Magyar Kupa az agilis és profi fiatalok csatáját ígéri, amelyben Góth Viktor (Opel) magasan kiemelkedik sorozatos futamgyőzelmeivel.

A Junior Kupát, azaz a suzukis tinédzserek harcát Végh András vezeti, de a Tagai testvérek is jól terelgetik autóikat.

Az amatőrök ismét kitettek magukért, hiszen több mint harminc versenyző jelezte részvételét. Hét pilóta Szlovákiából érkezik remek autókkal, ezzel is emelve a népszerű versenysorozat színvonalát. Természetesen nem hiányozhat erről a hétvégéről Taskó Rodrigó (BMW) sem, aki mindkét szakágban ringbe száll, reméljük most nem kiütéssel próbál győzni. A pünkösdi fesztiválon minden kategóriában nagy indulószám és óriási csata várható, új technikákkal, régi arcokkal!

A driftesek második fordulója

És akkor a másik nagy őrület, a drift idei, máriapócsi premierje. A profi bajnokságban ez lesz a második forduló, a régi nyomvonalon az új elvárások mellett új autók is várhatóak. Több pilóta is új autóval, új fejlesztésekkel vág neki az idei szezonnak. Szabó Szilárd a jól bevált Mercedes E500-at lecserélte egy 520 lóerős Nissan Silvia S15-re, míg Szántó Nikolett egy Corvette motoros M46-tal akarja learatni a babérokat.

A tavalyi bajnok Grózinger Zsolt (Nissan S14) már készen áll az újabb futamgyőzelemre, de György Szilveszter új Nissanja is bemutatkozik. A Zentai testvérek szintén teljes harci díszben állnak, hiszen Sándor Ford Focusa mellett elkészült Attila vadonatúj Fiestája, amely az edzéseken jó teljesítményt mutatott.

A többszörös Európa Bajnok Kerényi Ádám idén pontozóbíróként a bírói csapatot erősíti.

 

Autósport: Az Oláh Gumi Fesztivál menetrendje, máriapócsi RabócsiRing

Június 8., vasárnap

9.30–10.45: Szabadedzés ROB 11–11.45: Szabadedzés OAV

12–13.15: Időmérő edzés ROB

13.30–14.15: Időmérő edzés OAV

14.30–15.45: 1. előfutam ROB

15.45–16.30: 1. előfutam OAV

17 – 20: edzés, kvalifikáció Drift

Június 9., hétfő

9–9.45: 2. előfutam OAV

10–11.15: 2. előfutam ROB

11.30–12.15: 3. előfutam OAV

12.30–13.45: 3. előfutam ROB

14–14.45: Döntők OAV

15–16.15: Döntők ROB

16.15–17: Betétprogram, Majka & Curtis

17.–20: elődöntő, döntő Drift

ROB: ralikrossz országos bajnokság

OAV: ralikrossz országos amatőr verseny

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!