Sport

2014.06.11. 09:38

Luigi nagy napja két fináléval

Szerencsés bukás, peches pilóták, remek párviadalok a RabócsiRingen, a pünkösdi versenyen.

Szerencsés bukás, peches pilóták, remek párviadalok a RabócsiRingen, a pünkösdi versenyen.

kétnapos pünkösdi kánikula alaposan próbára tette a versenyzőket és a nézőket egyaránt az Oláh Gumi Fesztiválon. Ralikrossz­ban a bajnokság harmadik, az országos amatőr verseny második körét, valamint a profi driftbajnokság második fordulóját rendezték telt ház előtt a máriapócsi RabócsiRingen.

A ralikrosszozók vetélkedésében ismét voltak látványos párviadalok, sajnos hatalmas bukás is, a technikai ördöge pedig jó pár pilótával kiszúrt. Hétfőn a végső finálék előtt egy C és négy B-döntőt is láthatott a publikum.

Nekivágódott a gumifalnak

A Magyar Kupa B-döntőjében Gerencsér Kincső Suzukija a rajt utáni balos végén hátulról kapott egy kis lökést, ami után az autó szinte merőlegesen vágódott a gumifalnak. Akkora erővel, hogy ugyanolyan tempóval pattant vissza, ismét bukfencezett párat, majd megállt.

Nagy volt az ijedtség, a mentősök azonnal ott teremtek, majd pár perc elteltével fellélegezhettek a közelben a szurkolók: a fiatal versenyző saját lábán szállt ki az autóból. Szerencsére nagy baj nem történt.

Dominik is peches volt

A megismételt futamban remekül kapta el a rajtot a nyíregyházi Vaskó Dominik, ám a bal első futóműve megadta magát, így a fiatal tehetség kiesett. Hasonlóképpen járt a kategória döntőjében Góth Viktor, így végül Kádár Patrik ért célba elsőként.

Aztán jött a Supernational zárófutama, amely a nap legnagyobb párviadalát hozta. A cseh Roman Castoral húzott el a start után, ám Luigi, azaz Tamás Lajos nem hagyta annyiban, és szaporán nyargalt a nyomában.

Addig üldözte, amíg az utolsó kör elején sikerült megelőznie. Igaz, nem sokáig örülhetett, mert a hátsó, murvás részen a cseh Európa-bajnok mintegy ötven méteren belül parádésan visszaelőzte és elsőként ért célba. Luiginak nem volt ideje bánkódni, hiszen kipattant a Seatból és átült a Skodába, mert jött a Super 1600 fináléja. Itt már nem hibázott és végig vezetve nyert. A második hely sokáig Bánkuti Gábornak állt, ám a Peugeot nem volt „százas”, így Kovács Marcell meg tudta előzni. Luigi teljesítménye előtt le a kalappal, hiszen kétszer hat kört tett meg az embert próbáló kánikulában.

Pórul járt visszatérők

És következett a SuperCars, ahol a technika alaposan megtizedelte az egyébként népes mezőnyt. A nagy visszatérők közül Móricz József Toyotáját hiába gyógyítgatták a szerelők, nem tudott értékelhetőt teljesíteni az előfutamok során. Révész Bálint Mitsubishijének a váltója adta meg magát, a technikai stáb tagjai hiába próbálkoztak, a B-döntőre nem sikerült rajtkészre varázsolni az autót.

Kárai biztosan nyert

Mózer Attila Skodája is prüszkölt, a turbó rakoncátlankodott – az első időmérő körözésen még egy defektet is összeszedett –, így B-döntőre kényszerült a nyíregyházi pilóta. Ebben a nyolcszoros bajnok Kotán Péter ugrott meg a rajtnál, ám Mózer egy parádés támadással megelőzte, majd az A-döntőbe autózta magát. Itt aztán ismét peches volt, mert korai start miatt fekete zászlót kapott, azaz kizárták.

Aztán elszabadultak a lóerők, a címvédő Harsányi Zoltán beragadt a rajtnál, amit Kárai Tamás kapott el a legjobban. A nemrégiben két autó­krossz Eb-futamot is megnyerő orosházi pilóta és Skodája egyaránt topon volt, így magabiztosan végzett az élen. A korábbi két futamon győztes Harsányinak sikerült másodikként célba érni, a harmadik hely pedig egy szintén nagy visszatérőnek, Simon Zoltánnak jutott.

Oláh Gumi Fesztivál, ralikrossz eredmények

Országos bajnokság, 3. forduló

Supercars (11 induló): 1. Kárai Tamás (Racing-Com Kft.,Skoda), 2. Harsányi Zoltán (RXC Technics Motorsport, Mitsubishi), 3. Simon Zoltán (Speedy Motosport, Mitsubishi), 4. Vass Zoltán (RXC Technics Motorsport, Mitsubishi), 5. Wieszt Jankó (TQS Hungary Kft., Mitsubishi), 6. Mózer Attila (Nyirád Motorsport Kft., Škoda).Super 1600 (6): 1. Luigi (O.Zs. Racing Team, Skoda), 2. Kovács Marcell (School Team Hungary, Suzuki), 3. Bánkuti Gábor (ST-Bánkuti MotorSport, Peugeot), 4. Szecsődi Norbert (Red-Silver Plusz Kft., Citroën), 5. Ujházi Ádám (TQS Hungary Kft., Opel)6. Marton Gergely (M-F Motorsport Skoda).

Supernational (10): 1. Roman Castoral (cseh, Opel), 2. Luigi ( O.Zs. Racing Team Seat), 3. Peitler Zsolt (O.Zs. Racing Team BMW), 4. Csendes Zsolt (OXXO Energy Team Opel), 5. Gerencsér Dávid (MGAMS Kft., Suzuki), 6. Klausz Kristóf (Klausz Motorsport, BMW).

Magyar Kupa (21): 1.Kádár Patrik( MGAMS, Suzuki ), 2. Nagy László ( Corner Rallycross, Lada , 3. Vágner Gábor (Katona Racing, Suzuki), 4. Czakó Roland (TQS Hungary, Suzuki), 5. Góth Viktor (MGAMS, Opel), 6. Varga Viktor (ST-Bánkuti MotorSport, Opel).

Junior Kupa (7): 1. Végh András (School Team Hungary, Suzuki), 2. Harkányi Máté ( School Team Hungary, Suzuki), 3. Tagai Domonkos (Alba Motorsport Kft., Suzuki), 4. Tagai Máté (Alba Motorsport Kft., Suzuki), 5. Amrein Roland ( School Team Hungary, Suzuki, 6. Tarta Dávid ( TQS Hungary Kft., Suzuki).

Országos amatőr verseny, 2. forduló

Div 1. keleti (7): 1. Pór Imre (Lada), 2. Rákos Ádám (Lada), 3. Gidai Máté (Lada), 4. Adrian Hila (szlovák, Skoda), 5. Megyesi Mihály (Lada).

Div 1. nyugati (11): 1. Tomas BAGOS szlovák Honda , 2. Miroslav JAKUB szlovák Opel 3. Lukács Péter Honda, 4. Roland Pisio szlovák Citroën, 5. Ádám László (Volkswagen), 6. Oláh Imre (Honda).

Div 2., 2000 alatt (7): 1. Végh Zoltán (Mitsubishi), 2. Szabó Zsolt (Volkswagen), 3. Újfalusi Miklós (Volkswagen), 4. Miroslav Guman (szlovák, BMW), 5. Berke József (Lada).

Div 2., 2000 felett (9): 1. Horog Imre (BMW), 2. Szombat Zoltán (BMW), 3. Petró László (Volkswagen), 4. Székely Zsolt (VW), 5. G. Nagy Zoltán (BMW), 6. Tőkés Attila (BMW).

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!