Sport

2014.07.14. 18:02

Keretek közé zárt keretedzések

Nyíregyházán készült a Ferenczi Tamás vezette U16-os válogatott, amely augusztusban meccseket is játszik itt.

Nyíregyházán készült a Ferenczi Tamás vezette U16-os válogatott, amely augusztusban meccseket is játszik itt.A Marso-NYKK férficsapatának vezetőedzőjeként 2009 és 2013 között dolgozó szakember új, szövetségi edzői megbízatásának eleget téve, az U16-os fiúválogatottal kezdte meg a felkészülést. Méghozzá a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola vadonatúj tornacsarnokában, amelyet még hivatalosan nem adtak át, de az augusztusi, macedóniai Európa-bajnokságra készülő válogatott keret tagjai voltak benne az első vendégek.

Jönnek az angolok is

– Azért jöttünk ide, mert nagyszerű terem állt a rendelkezésünkre, szívesen láttak bennünket, és minden feltétel adott volt a tökéletes edzésmunkához – mondta a múlt hétfőtől péntekig edzőtáborozó csapat helyszínválasztásáról Ferenczi Tamás szövetségi edző. – A hat hetes felkészülési ciklusból a Nyíregyházán töltött időszak a ráhangoló, ismétlő munka jegyében telt, hiszen év közben voltak összetartásaink, illetve Lengyelországban egy nemzetközi tornánk. Időt szenteltünk a fizikum fejlesztésére, illetve néhány új taktikai elem elsajátítására is. Az ezt követő három hétre áttesszük a székhelyünket Marcaliba, ahol már edzőmérkőzéseket is játszunk, kettőt a szlovénok és kettőt a csehek ellen. Ezt követően Békéscsabán táborozunk, aztán ezt az időszakot keretbe foglalva, Nyíregyházán zárjuk a munkát. Visszatérünk ide, a Szent Imre gimnázium tornacsarnokába, ahol az angol válogatott ellen két hivatalos mérkőzést is játszunk augusztus derekán.

Az U16-os korosztály a legkisebb, amelynek már kontinensbajnokságot rendeznek, a magyarok a 22 válogatottat felvonultató B divízióban szerepelnek. Mennyit lehet már ilyenkor tudni az erőviszonyokról?

– Nem igazán tudjuk, hogy az ellenfelek milyen játékerőt képviselnek, inkább a tradíció az, ami alapján meg tudjuk ítélni, hogy melyik kosaras nemzetek lesznek a meghatározóak – véli Ferenczi Tamás. – A bolgárokkal, az írekkel, a hollandokkal és a csehekkel kerültünk egy csoportba, ennek ismeretében az első két helyen szeretnénk végezni, ami a továbbiakra nézve azt jelentené, hogy az első nyolc helyért lennénk versenyben a torna további részében. Titkon reménykedünk abban, hogy bekerülünk az első négy közé, és ha ez megvalósul, akkor az A csoportba jutást is megcélozhatnánk.

Nagyon jó a szellemiség

Hogyan lehet jellemezni ezt a korosztályt? Mennyire várható tőlük, hogy esetleg meghozzák az áttörést a magyar kosárlabdában?

– A korábbi korosztályokhoz képest ez a mostani atletikusság szempontjából extrának számít – feleli a szövetségi edző. – Sokkal egységesebb, homogénebb ez a társaság, mint amilyenekkel korábban találkoztam, és vannak benne kiugró tehetségek is. Nagyon jó szellemiség is uralkodik a csapaton belül, bízom benne, hogy ezek a jellemzők is hozzásegítenek bennünket a minél jobb Európa-bajnoki szerepléshez.

Nem tűnt el a színről

A válogatottban nemcsak Ferenczi Tamás jelenti az egyedüli nyíregyházi kötődést, hiszen Mészáros Miklós, az NYKK gyúrója látja el a masszőri teendőket, a játékoskeretnek pedig tagja Keul Tamás, aki ugyan már nem szabolcsi színekben kosarazik, de innen elindulva lett a Vasas Akadémia kosarasa. De a korábbi nyíregyházi vezetőedző momentán csak a szövetségi edzői feladatával kapcsolódik a sportághoz?

– Azért nem tűntem el teljesen a színről, hiszen a megyei utánpótlás referenseként jártam a csapatokat, néztem az edzéseket és ezekről különböző szempontok alapján kellett jelentést küldenem. Keressük az új tehetségeket, hiszen nagy sajnálatomra ettől az évtől már nincsenek olyan nagy számban jelen a nyíregyházi kosarasok a korosztályos válogatottakban, mint az elmúlt időszakban.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!