Sport

2014.08.28. 14:52

Túl a válogatott premieren

Nyíregyháza - Két nyíregyházi reménység, Sitku Márton és Hidas Réka Szlovéniában húzta magára a címeres mezt.

Nyíregyháza - Két nyíregyházi reménység, Sitku Márton és Hidas Réka Szlovéniában húzta magára a címeres mezt.

Az utánpótláskorú válogatottaknak minden nyáron kontinenstornát rendeznek az U16-os, az U18-as és az U20-as korosztályban. A végére a legkisebbek, vagyis az U16-os fiúk viadala maradt; a macedóniai Strumicán a nyíregyházi tréner, Ferenczi Tamás szövetségi edző vezeti a jól szereplő társaságot, a B divíziós Európa-bajnokság a hét végén fejeződik be.

Szemben a korábbi évekkel, ezúttal nem volt jelentős a nyíregyházi jelenlét a korosztályos csapatokban, fiú vonalon egyetlen játékos sem tudta magát beverekedni az utazó keretbe, a lányoknál viszont az NYFSE-NYKS irányítója, Papp Klaudia tagja volt a B divízióban ezüstérmet szerzett U20-as csapatnak.

Többlépcsős kiválasztás

Ugyan az U14-eseknek még nincs hivatalos versenyük, de ez a legfiatalabb korosztály, amelynek már van válogatottja, és hivatalos mérkőzéseket is játszanak. A kiválasztás többlépcsős: előbb az edzők, megyei referensek javaslatára regionális összejöveteleken vesznek részt a jelöltek, aztán jönnek a régiók közötti tornák, majd a központi összetartás, ahol kijelölik a szűk keretet. Két nyíregyházi kosaras, egy fiú és egy lány jutott el a végső fázisig: a GKS játékosa, Sitku Márton és az NYFSE-NYKS-ben pattogtató Hidas Réka is ott lehetett a szlovéniai Slovenj Gradecen rendezett tornán a válogatott szűk, tizenkettes keretében.

– A nyári szünet elején kezdődtek az összetartások, a szlovéniai torna előtt pedig Sopronban már csak tizennégy játékos volt jelen, közülük jelölték ki az utazó tizenkettes keretet – mesélte az útját a címeres mezig Sitku Márton, aki jó géneket örökölt, hiszen édesapja Sitku Ernő, a Marso-NYKK vezetőedzője, korábbi 149-szeres válogatott játékos. – Csakúgy, mint apukám, én is a négyes-ötös poszton szerepelek, a válogatott edzői, Szarka Zsuzsanna és Simon Nándor is ebben a szerepkörben foglalkoztattak. Hat mérkőzést játszottunk az erős mezőnyben, és sajnos a horvát, a spanyol, a montenegrói, a macedón és a két szlovén válogatottól is vereséget szenvedtünk. Az volt a cél, hogy mindenki kellő játéklehetőséghez jusson, én átlagban tíz-tizenöt percet töltöttem a pályán. Jövőre ennek a korosztálynak még nem lesz versenye, de az iskolai és a bajnoki szünetekben több összetartáson is részt veszünk.

Hosszabbításban is nyertek

A lányok, a nyíregyházi Hidas Rékával a soraikban ennél lényegesen jobban szerepeltek: Izraelt, Olaszországot és Horvátországot (utóbbit hosszabbításban) legyőzték, majd a spanyoloktól elszenvedett vereség után a szlovénokkal szemben sikerrel zárták a tornát, és a második helyen végeztek.

– Az edzőm, Farkasin­szkiné Ibolya néni javaslatára kerültem be a regionális összetartásra, és innen sikerült kivívnom a helyem a szűk keretben – idézte fel a történteket Hidas Réka. – Nagyon boldog voltam, amikor a kerethirdetésnél elhangzott a nevem, és persze egy picit izgultam is előtte. A válogatottban a kettes-hármas poszton szerepelek, Tóth Viktor edző és a Szlovéniába velünk utazó Veres Judit is ezekben a szerepkörökben számított rám. Valamennyi mérkőzésen szóhoz jutottam, a legjobban talán az olaszok ellen ment a játék. Nagy lehetőség a számomra, hogy a klubomban a felnőtt csapattal edzek, bízom benne, sikerül bejárnom azt az utat, amit klubtársamnak, Papp Klaudiának.

Jelen állás szerint tehát – a korosztályos válogatottba kerülést illetően – ők ketten jelentik a fényt az alagút végén. Persze, az ajtó mások előtt is nyitva áll, és hátha lesznek még olyan mozgalmas válogatott nyarak, mint amilyenek az elmúlt években voltak.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!