Sport

2015.02.24. 19:33

Hagyjuk játszani, cselezni a kölyköket!

Nyíregyháza - Legfontosabb, hogy hat és tizenkét esztendős kor között megfelelő képzésben részesüljenek. Interjú: Mészöly Géza, korábbi válogatott labdarúgóval.

Nyíregyháza - Legfontosabb, hogy hat és tizenkét esztendős kor között megfelelő képzésben részesüljenek. Interjú: Mészöly Géza, korábbi válogatott labdarúgóval.A Szőke Szikla fiának lenni felemelő, egyben meglehetősen nehéz „szerepkör”. Mészöly Kálmán – főként az idősebb generáció számára – maga a megtestesült futball-legenda, pályafutását felülmúlni szinte kivitelezhetetlen vállalkozás.

Nos, Mészöly Gézának még sincs miért szégyenkezni: játékoskarrierje során a magyar élvonal mellett megfordult Dél-Koreában, két francia klubban, sőt Cipruson is. Szakvezetőként két NB I-es csapatot irányított, míg legutóbb a magyar U19-es válogatott szövetségi edzőjeként ténykedett, mígnem a hazai rendezésű Európa-bajnokság után, 2014 őszén menesztette az MLSZ elnöksége. A születésnapját február 25-én ünneplő szakember jelenleg a Mészöly Focisuli berkein belül dolgozik.

Hirtelen beugrik valamilyen személyes élmény Nyíregyházáról?

MÉSZÖLY GÉZA: Ó, hogyne. Nehéz lenne feledni, hogy éppen itt játszottam az utolsó NB I-es meccsemet, ha jól emlékszem, 2000 májusában. A Tatabányában futballoztam, a nyári felkészülést még végig csináltam, majd egy Zenit elleni Intertotó-kupa meccsen még pályára léptem, aztán keresztszalag-szakadást szenvedtem, ami miatt be kellett fejeznem a játékot.

Gondolom, magában alaposan kivesézte a tavalyi U19-es Európa-bajnokságon történteket. Utólag akad olyan momentum, döntés, amit mai fejjel megbánt?

MÉSZÖLY GÉZA: Talán abban hibáztam, hogy hagytam, hogy túlságosan reflektorfénybe állítsák a csapatot. Másfelől ezt nem igen lehetett volna megakadályozni. Ugyanakkor akartam is, hogy a srácok érezzék, milyen az, amikor a középpontban vannak. Magam is meglepődtem, hogy az osztrákok elleni nyitómérkőzésre 10 000 néző jött ki az újpesti stadionba, végül a felfokozott várakozás agyonnyomta a társaságot.

Nem hiányzik a felnőttekkel való munka?

MÉSZÖLY GÉZA: Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hidegen hagy a profi futball. Bízom benne, hogy hamarosan megtalál az a klub, amelynél komoly célokért lehet küzdeni, dolgozni. Hozzáteszem, nagyszerű érzés a Mészöly Focisuliban nap mint nap gyerekek között lenni, sőt éppen a minap az edző távolléte miatt be kellett ugranom az U21-es csapatunk mérkőzésére. Élveztem, hogy meccsen irányíthattam a srácokat, jó volt, na.

Utódja, Szalai László szerint a zselézett hajukkal, a tetkókkal gúny tárgyát képezik a magyar labdarúgók…

MÉSZÖLY GÉZA: Nem értek egyet ezzel. Mi is voltunk fiatalok, tettünk olyan dolgokat, amit az idősebbek nehezen, vagy egyáltalán nem fogadtak el. Ma más világ van… A mi időnkben sokan Bundesliga-frizurát viseltek, akkor ez számított a dilinek, mégis ment minden a maga medrében. Higgyék el, ettől, a külsőségek dacára ezek a fiúk tudatosan készülnek, futballisták akarnak lenni. Így kell elfogadni őket.

Mit tart a magyar utánpótlás-nevelés legégetőbb problémájának?

MÉSZÖLY GÉZA: Legfontosabb, hogy 6–12 éves kor között megfelelő képzésben részesüljenek. Játszatni kell a fiatalokat, mégpedig minél többet, lehetőleg minél nívósabb csapatokkal. Indulni kell nemzetközi tornákon, amennyit csak lehet, megmérettetni magunkat a külföldi ellenfelekkel. Ebből tudunk igazán tanulni. Na és hagyni kell a kölyköket cselezni. Arra biztatom az olvasókat is, menjenek ki gyerekmeccsekre, mert ők még élvezik a játékot.

Őszintén, hisz a magyar labdarúgás záros határidőn belüli felemelkedésében?

MÉSZÖLY GÉZA: Abszolút! De attól tartok, ehhez még legalább 6–8 év szükséges. Rettenetes tehetséges a 2005-ös korosztály, nem csupán néhány helyen, az egész országot említhetem. Sok ígéretes gyerkőc játszik ma is, nekünk az a dolgunk, hogy hagyjuk kibontakozni őket, még egyszer hangsúlyozom: el kell érjük, hogy élvezzék a futballt! Ebben látom az igazi fantáziát, és akkor lesznek minőségi csapataink, válogatottunk.

KM-KT

Névjegy:

Mészöly Géza

Született: 1967., február 25., BudapestKlubjai: Vasas, Posco Atoms (dél koreai), Le Havre (francia), Lille (francia), AEL Limaszol (ciprusi), Tatabánya

Válogatottság száma: 18

Edzői pályafutás: Fót, REAC, Újpest, Vasas, magyar U18-as válogatott, magyar U19-es válogatott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!