Sport

2015.04.13. 15:07

Rohanás, dárdahajítás, kúszás- mászás iszapban és sárban

Nyíregyháza - A spartan race remek kondit, állóképességet no meg ügyességet is kíván.

Nyíregyháza - A spartan race remek kondit, állóképességet no meg ügyességet is kíván.

Olyan volt mint egy amerikai filmben: jó kötésű, vagy szíjas férfiak és nők másztak kötelet, ugrottak palánkot, égő farönköket, gázoltak vízben, mocsárban, kúsztak iszapban fejük felett szögesdróttal. Csak az ordibáló kiképző őrmester és a géppuskasorozat hiányzott, minden más megvolt. Ez a spartan race, a különleges akadályfutás, amelyet 2001-ben találtak ki, az első versenyt pedig öt éve az amerikai Vermontban rendezték. Azóta egyre népszerűbb a világ minden pontján, így Európában is.

A résztvevők három távon versengenek, a sprint legalább öt kilométer minimum 15 akadállyal, a szuper 13 km 20 akadállyal, míg a beast 20 km 26 akadállyal. A szervezők rendre igyekeznek minél keményebbé tenni a pályákat, igazi kommandóskiképző akadályokat ötlenek ki.

A közép-európai versenyeket a fokozatosságot szem előtt tartva úgy szervezik, hogy tavasszal a sprinttávokban, majd azt követően a két hosszabban indulhassanak a résztvevők. Ennek azért van jelentősége, mert aki egy évben mindhárom távot teljesíti az előtt le a kalappal. Több nyíregyházi sportemeber már büszkélkedhet ezzel.

Két év edzés után

A nyíregyházi Joó Gergő két éve kezdett el komolyabban sportolni, őt a crossfit fogta meg, ami erő-állóképességfejlesztő gyakorlatokból áll. A pénzügyi szakember ha teheti, minden nap mozog, illetve az utóbbi időben keményen edz. Jó ütemben, hiszen nemrégiben teljesítette első spartan race versenyét, mégpedig a Varsó közelében egy lóversenypályán rendezett megmérettetésen, amelyen mintegy nyolcszázan indultak.

- Több mint hat kilométeres volt a táv, amelyen kemény akadályokat állítottak fel a szervezők – kezdte élménybeszámolóját a huszonhat esztendős nyíregyházi fiatalember. – Rajtam a kötélmászás fogott ki, a kötél egy vizesárok felett lógott, és akinek kicsúszott a kezéből a kötél, az jó derékig merült el a mély iszapos vízben. Amennyiben nem sikerül teljesíteni az akadályt, akkor jön a büntetés: harminc négyütemű fekvőtámaszt kell megcsinálni, csak úgy lehet továbbmenni. Érdekes volt a dárdahajítás, amikor egy szalmabálát kellett eltalálni. A táv végén jött a huszonöt méteres kúszás a szögesdrótakadály alatt. Nekem egy óra tizenhét perc alatt sikerült célba érnem.

Már várja a következőt

A szintén nyíregyházi, de már rutinosabb Füleki Róbert ötvenöt perc alatt teljesítette a távot, a győztesnek mindez fél órába került.

– Hatalmas kihívás és élmény egy ilyen verseny, amely szerintem a megfelelő fizikai felkészültség mellett fejben dől el. Jó érzés volt célba érni, és már várom a következő kihívást, amelyet már jobb idővel szeretnék teljesíteni–summázta élményeit Joó Gergő.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!