Sport

2015.05.26. 16:45

Irány a Pamír, hópárduc szeretne lenni!

Nyíregyháza - A nyíregyházi Fedor Mihály szeretne feljutni a több mint hétezer méter magas Ibn Szína-csúcsra.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Fedor Mihály szeretne feljutni a több mint hétezer méter magas Ibn Szína-csúcsra.

A megyénkre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy hegyvidéki. Akkor sem, ha van egy Sóstóhegyünk. A Barabáshoz közeli, a magyar–ukrán határon átnyúló Kaszonyi-hegy is mindössze 204 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Így aztán a szakmában még inkább megsüvegelendő Ugyan Anita és Ács Zoltán teljesítménye, akik a hegymászók elitjébe tartoznak, többször és több nyolcezres csúcsot hódítottak meg. Ugyan Anita volt az első magyar nő, aki feljutott a Mount Everestre, Ács Zoltán pedig 8600 méter fölé jutott oxigénpalack nélkül.

Most egy újabb nyíregyházi vágta magas jégfalba csákányát, Fedor Mihály szeretné begyűjteni a Pamírban található Ibn Szína (7134 m) skalpját.

Az ötvenen alig túli vállalkozó harmincöt esztendeje mászik. Az egykori bánkisnak Noszály Mihály tanár úr adta az első, természetjárás iránti lökést. Ő inspirálta eleinte csak a sziklák megmászására. Társaival, Kovács Gyurikával, Munkácsi Zolival és ifjabb Egri-Kiss Gáborral, ha csak tehették kúsztak felfelé a lillafüredi falon, keresték a kihívásokat a Tátrában, az akkor könnyen elérhető távolságban található hegyes vidékeken.

Aztán újabb fordulatot vett a szenvedély, hiszen a sziklák után a hegyek jelentették az újabb kihívásokat. Az első lökést a Mont Blanc, a fehér hegy (4810 m) legyőzése jelentette, majd jöttek sorra az Alpok népszerű csúcsai. A Matterhorn (4 478 m), a Grosshorn (3754 m) és még jó pár kevésbé ismert gerinc. Tavaly aztán lenézhetett Európa tetejéről, a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között található Elbruszról (5 642 m). A hegymászás sok egyéb mellett remek kondit kíván.

Elengedhetetlen a remek kondi

– Rendszeresen edzek teremben és a szabadban, hetente kétszer felfutok a tokaji hegyre, hiszen a mászáshoz elengedhetetlen a megfelelő erőnlét – avat a megfelelő kondi elérésének titkába Fedor Mihály.

Az is kiderül, hogy a test mellett az elmének is óriási szerepe van, hiszen az ­összpontosítás, a kitartás, a félelem legyőzése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kísérlet sikerrel járjon. Egy-egy nagy csúcs támadásánál csak egyszer lehet hibázni, ahogyan mondják: Az öreg hegymászó a jó hegymászó!

S a nagy kihívásoknál már társra van szükség, mert egyedül ez sem megy. Fedor Mihálynak a harminckét esztendős Sarus Zoltán személyében egy mezőkovácsházi mászótársa van, akivel már ismerik egymás gondolatatit is. No, de térjünk rá az eddigi legnagyobb kísérletre. A Pamír hegység Közép-Ázsiában, a Himalája, Tien-san, Karakorum, Kunlun és Hindukus hegységek találkozásánál. Az Eurázsiai-hegységrendszer tagja. Legmagasabb hegyei az Iszmoilí Szomoní-csúcs (7495 m), az Ibn Szína-csúcs (7134 m) és a Korzsenyevszkaja-csúcs (7105 m). A Pamír második legmagasabb pontjára szeretne feljutni Fedor Mihály.

Érdekesség, hogy a hegynél már járt dr. Egri Kiss Tibor is, ám a csúcsot nem támadta. Fedor Mihály már megtette a legfontosabb lépéseket és július közepén támadna. Beszerezte a szükséges engedélyeket, hiszen a csúcsok megmászása ma már nincs ingyen. Hol kevesebb, hol több papírra, pecsétre van szükség ahhoz, hogy lehetőség legyen a fellegek fölé jutni.

Repülővel és busszal utazik

– Az út a Pamírig közel ötezer kilométer, aminek nagy részét repülővel fogjuk megtenni. Budapestről indulunk Isztambulba, onnan Biskbe majd helyi járattal Oshba, Kirgizisztán második legnagyobb városába. Innen háromszáz kilométeres, több órás buszozás vár majd ránk úttalan utakon. Az előretolt alaptábor 3800 méteren lesz, az alaptábor pedig 4200 méteren.

– A megfelelő akklimatizálódás miatt innen több túrát fogunk tenni 5200 méter magasságig. Aztán egyszer 6200 méteren éjszakázni is fogunk és a regenerálódás miatt visszatérünk az alaptáborba. Onnan indulva az előbbieket még egyszer szeretnénk megcsinálni, majd jöhet a csúcstámadás. A mintegy kilencszáz métert megfelelő időjárási viszonyok esetén mintegy nyolc óra alatt lehet megtenni. Az ideális indulás a hajnali órákban van – tudtuk meg Fedor Mihálytól.

Az előkészületekkel a tervnek megfelelően állnak, a felszerelés rendben. Ilyen magasságra már speciális kellékekre van szükség. Például a mászóbakancs olyannyira egyedi, hogy ennek beszerzése nem könnyű és persze nem olcsó. Mert itt nem lehet garasoskodni, itt a minőség nem luxus, hanem elengedhetetlen és életbevágó kérdés. Olyan kötelekre, kapcsokra, jégcsákányra, cipőre, ruhára, de még hálózsákra is van szükség, amelyek használatánál nem jöhet baki, mert az végzetes lehet.

Még jól jönne a támogatás

Éppen ezért, ha valaki részese szeretne lenni a bátor kísérletnek, támogathatja Fedor Mihályt és társát, akik hosszú távú célként a hópárduc címet is szeretnék megszerezni. Ennek első teljesítése lenne az Ibn Szína-csúcs teljesítése.

A nyíregyházi hegymászó a nagy útra indulás előtt egy héttel, amolyan kötelező ráhangolódásként ismét felmegy párjával a Mont Blancra, aztán pedig irány az eddigi legnagyobb kihívása.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!