Sport

2015.06.11. 18:06

Rony a lengyeleknél is is húzná a gázt

Nagyhalász - Benkő Roland szombaton a nagyhalászi klub motorosaként hazai pályán kezdi a magyar bajnokságot.

Nagyhalász - Benkő Roland szombaton a nagyhalászi klub motorosaként hazai pályán kezdi a magyar bajnokságot.

Nagy nap lesz a szombati a honi salakmotorozás történetében. Ekkor rendezik a legújabb magyar ovál, a Nagyhalászi Speedway Ring első hivatalos versenyét, az országos egyéni bajnokság nyitófordulóját. Balogh, Petrikovics, a Kovácsék és Stefáni után ismét „hazai” versenyzőknek drukkolhatnak a sportág megyei kedvelői.

A nagyalászi színeket ketten képviselik majd, Kovács Roland és Benkő Roland. Utóbbi, a depókban Ronyként is ismert vaspapucsos húsz esztendős kora ellenére már sok vaspapucsos szezont tudhat maga mögött.

- Négy éves voltam, amikor édesapám egy Komárból egy kis versenymotort készített kezdte amolyan bemutatkozásként Benkő Roland.

- Ő nem versenyzett, ám nagyon szereti a salakmotorozást és nekem teremtette meg a lehetőséget a versenyzésre. A kertben felrajzolt egy ovált és ott körözgettem a gépemmel. Kilenc éves voltam, amikor megismertem későbbi edzőmet, Szilágyi Sándort, akitől egy 500 köbcentiméteres motort kaptam.

A gyulai klubban kezdte

A Gyulai Speedway Clubban elkezdtem tanulni az alapokat, tizenkét évesen pedig külön engedéllyel megszerezem a versenyzői a licencet.

Benkő Roland az elmúlt szezonig a gyulai klubban húzta a gázt. Egyébként nem gyulai, hanem gádorosi.

Remek eredményekkel bír, egyéniben junior magyar bajnok, két éve ott volt a junior Európa-bajnokság döntőjében, tavaly Magosi Norberttel és Tabaka Józseffel bejutottak a páros EB-döntőbe. Az idei magyar bajnoki szezon versenyein a nagyhalász Speedway Klub színeiben áll majd rajthoz. Hogyan került ide?

- Józsi bá’ (Albók József,. a nagyhalászi pálya tulajdonosa, a klub vezetője, a szerk.) megkérdezte, hogy lenne-e kedvem itt folytatni – kezdte válaszát a felvetésre Benkő Roland. - Mivel úgy éreztem, hogy szükségem van egy kis váltásra, igent mondtam. Nagyhalászban nagyon sok segítséget kapok, így csak a motorozásra kell koncentrálnom,

– Bízom benne, hogy sikeres szezon elé nézek nagyhalászi színekben.

Benkő Roland nemcsak a hazai pontvadászatban, kontinensviadalokon és különböző nemzetközi meghívásos versenyeken indult. Már tavaly is húzta a gázt az angol ligában, idén a Plymouth Devils tagjaként szórja a salakot angol, dán, ausztrál és cseh társaival. Az elmúlt héten is volt bajnoki fordulója, pénteken is lenne, ám a magyar bajnoki rajt miatt ezt kihagyja.

Ezen kívül a lengyel ligában szereplő klubtól is szeretne szerződést kapni állni, ám oda bekerülni nem könnyű, hiszen remek versenyzők sora vár ilyenre.

Jól motorozható ovál

Ami az idei célokat illeti, a magyar bajnokságon szeretne dobogóra állni, és ott lenni a junior Európa-bajnokság döntőjében. Kanyarodjunk vissza Nagyhalászba, hiszen itt lesz a következő megmérettetése.

- Már jó pár kört motoroztam a pályán és azt kell mondjam, hogy tökéletes. Nem túl hosszú, olyan angolos, könnyűek az ívek, jól motorozható- vélekedett a pályáról Roland.

Aki bízik abban, hogy szombaton sok-sok néző előtt jól fog bemutatkozni a nagyhalászi színekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!