Sport

2015.06.18. 16:22

Váctól Viskig futva Szabolcs-Szatmár-Beregen át

Nyíregyháza - Hídvégi-Üstös Pál (Domonkos fia kerékpáros kíséretében) Takár Károllyal futva teszik meg a közel 500 kilométeres távot Kárpátaljáig, csütörtökön délután haladták át Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Hídvégi-Üstös Pál (Domonkos fia kerékpáros kíséretében) Takár Károllyal futva teszik meg a közel 500 kilométeres távot Kárpátaljáig, csütörtökön délután haladták át Nyíregyházán.

A program célja: a jelen, háborús helyzetben Kárpátalja és az ottani programok különösen kiemelt figyelmet igényelnek. Úgy vélik, azzal segíthetünk a legtöbbet, ha minél többen megyünk Kárpátaljára, továbbra is részt veszünk a fesztiválokon, látogatjuk az emlékhelyeket. A falusi vendéglátás példaértékű a térségben, és szívesen várják továbbra is a turistákat.

A Koronavárosok találkozójának üzenete: Az öt koronaváros (1329-ben Károly Róbert királyunk koronavárosi kiváltságokat adott öt máramarosi településnek: Hosszúmezőnek, Visknek, Máramarosszigetnek, Técsőnek és Husztnak) múltját a só kitermelése és kereskedelme köti össze, s arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy bennünk kell élnie a só-lét tudatának. A társadalom sójaként, hitünkkel meg kell ízesítenünk a minket körülvevő világot, s ahogy a só megóv a bomlástól, úgy kell hatnunk a társadalom bomlasztó folyamatai ellenében. A hitünkhöz való ragaszkodás mellett pedig ragaszkodnunk kell történelmünkhöz, templomainkhoz, anyanyelvünkhöz, szellemi örökségünkhöz is (Lovász István máramarosszigeti református lelkipásztor).

A sportolók

Hidvégi-Üstös Pál: magyar ultrasportoló, aki világszínvonalú, egyedülálló kihívásokat teljesít, ötvözni az emberfeletti sportteljesítményt egy nemes cél üzenetének közvetítésével. Végigúszta, végig- és körbefutotta a Tiszát, majd 2000 embert hozott a térségbe egy 5x3 napos Tiszavölgy Kalandtúra rendezvénysorozat keretében. Old Spice Afrika Expedíció során, nemzetközi csapatot vezetve végigkerékpározta, futotta Afrikát Fokvárostól Alexandriáig, járt Nyugat Szaharában, futott a Nílusért Szudánban és 2013-ban húszezer kilométeren keresztül Közép-Ázsiát járta végig magyar felfedezők nyomában, fiatal kutatóknak nyújtva terepmunkára lehetőséget. A 2014/2015-ös tanévben közel 200 iskolában tartott interaktív expedíciós földrajz órát.

Takár Károly: aknaszlatinai óbányász, aki több mint 32 évet töltött a sóbányában, hosszú távú kerékpáros és futó túráival hívja fel a figyelmet olyan fontos történelmi eseményekre, mint például a Malenkij Robot vagy a Rákóczi Szabadságharc kárpátaljai vonatkozású eseményei, de futott már Aknaszlatinától Nagycenkig is Széchenyi Istvánra emlékezve. Hidvégi-Üstös Pállal 500 kilométert futottak együtt a Tisza körbefutása során.

Védnökök:

Harrach Péter – országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője

Fördős Attila – Vác polgármestere

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke

Baptista Szeretetszolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!