Sport

2016.01.03. 09:54

Nem Barbi baba – válogatott kapus!

Nyíregyháza - Bíró Barbara messzire jutott: középpályásként kezdte, az oroszok ellen már a nemzeti együttes kapuját védte.

Nyíregyháza - Bíró Barbara messzire jutott: középpályásként kezdte, az oroszok ellen már a nemzeti együttes kapuját védte.

Annyian vannak mint az oroszok. Nem lett volna véletlen, ha Bíró Barbara ezen mélázik, miközben a magyar női labdarúgó válogatott kapuját védte – éppen a „ruszkik” elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A Nyírbátorban született, Encsencsen is otthonosan mozgó ifjú hölgy fejébe alighanem az is bevillant: messzire, nagyon messzire jutott. Minden értelemben.

– Nyírbátorban, az általános iskolában kezdtem el futballozni, középpályásként – vett némileg meglepő fordulatot Bíró Barbara elbeszélése nyomán a történet. – Tizenhárom éves koromig fiúkkal játszottam, utána alakult a leánycsapat, amellyel 2012-ben megnyertük a megyei bajnokságot. Közben bokatörtést szenvedtem, emiatt két hónapot kihagytam és kissé megijedtem, de a focit nem akartam abbahagyni. Úgy gondoltam, a kapuban nyugisabb lesz, és most már mondhatom, egyáltalán nem bántam meg, sőt életem egyik legjobb döntése volt a váltás. Bár a sérüléseket itt sem úsztam meg, az ujjam is eltört például... Újpestre kerültem, ahol három évig szerepelhettem az NB I-ben, a nyáron igazoltam Szombathelyre, a Viktória FC-hez. Leginkább azért, mert megviselt, hogy kiesett az Újpest, én pedig mindenképpen az első osztályban akartam maradni. Onnan kaptam a legjobb ajánlatot, egy évre kölcsönbe érkeztem.

Az immáron kilencszeres válogatott Bíró Barbara a Székelyföld elleni idegenbeli meccsen mutatkozott be. Az oroszok elleni fentebb megénekelt felcsúti fellépés jelentette számára az első tétmérkőzést a nemzeti együttesbe. Naná, hogy az ambiciózus cerberus nem szeretne itt megállni. Tervei megvalósításához nem akárkitől, Koszta Jánostól kapott segítséget. A háromszoros válogatott, egykoron a Videoton, utóbb a Vác színeiben repkedő hálóőr ismeri a szakma csínját-bínját.

– Rengeteget edzettem Koszta Jánossal, tőle tanultam mindent, hálás vagyok neki – fogalmazott Bíró Barbara, akit profi nyilatkozata alapján vélhetően diplomata körökben is szívesen alkalmaznának. – Jelenleg legfőképpen a bajnoki feladatokra, ugyanakkor szeretnék minél többet védeni a válogatottban. Tovább akarok fejlődni, és ha esély adódik rá mihamarabb külföldre szerződni. Mi a futballt gyakorlatilag pusziért, kizárólag elhivatottságból csináljuk, ebből jelenleg Magyarországon, legalábbis női vonalon nem lehet megélni. Eddig is rengetegen támogattak, amit meg kívánok köszönni a családnak, a barátoknak, és persze az edzőimnek.

- KM-KT -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!