Sport

2016.04.28. 19:46

Női sakkbajnokság - Őrségváltás történt az élen

Mándok - Belelendültek a Gara-testvérek, megint nyertek mindketten, és Anita az élre állt a mándoki sakk női országos bajnokságon.

Mándok - Belelendültek a Gara-testvérek, megint nyertek mindketten, és Anita az élre állt a mándoki sakk női országos bajnokságon.

A villám és a maratoni partik váltogatják egymást az országos női sakkbajnokságon, amelyet ezen a héten a mándoki Forgách-kastélyban rendeznek. A csütörtöki negyedik fordulóban mindössze 13 lépés kellett ahhoz, hogy a kezdeti botladozás után egyre jobb formába lendülő Gara Tícia, a mezőny legmagasabb Élő-pontszámmal rendelkező versenyzője sötéttel mattolja Szente-Varga Fruzsinát. Ezalatt a holtversenyben az élen álló Havanecz Bianka remizett Papp Petrával.

– Mivel rövid, hétfordulós a bajnokság, sokat kockáztatnak a versenyzők, a hölgyek őszinte sakkozással rukkolnak elő – értékelte az eddig látottakat Rácz Zoltán, a Magyar Sakkszövetség nyíregyházi illetőségű főtitkára. – Kevés a gyors remi, a játékosok küzdenek a győzelemért és szakmailag is sok az értékes parti. Minden résztvevő elégedett a körülményekkel is.

Valóban festői a környezet, és a kastély dísztermének kényelmét csütörtökön is sokáig élvezte a másik két parti négy játékosa. Miután Havanecz korábban remizett, Marjanovics Annamária és Gara Anita számára az volt a tét, hogy élre tud-e állni. Marjanovics meccse négy órát követően ért véget, ő világossal verte a 48. lépésben a negyedik vereségét elszenvedő Göcző Melindát, ezzel pontszámban befogta Havaneczet.

Gara Anita partija húzódott el leginkább, annak tudatában küzdhetett, hogy győzelme esetén egyedül áll az élre. Nos, a világossal játszó Terbe Julianna alaposan feladta a leckét a nagyobbik Gara-testvérnek, de az 53. lépésben kezet nyújtott a rá egyre nagyobb nyomást helyező ellenfelének, így három fordulóval a vége előtt új éllovasa van a bajnokságnak, amely pénteken délután folytatódik.

Országos női bajnokság

Mándok, 4. forduló

Eredmények: Marjanovics Annamária (Kőbánya SC, 2193)– Göcző Melinda (Viadukt SE, 2200) 1:0, Szente-Varga Fruzsina (Atomerőmű SE Paks, 2156)– Gara Tícia (Aquaprofit Nagykanizsa, 2359) 0:1, Terbe Julianna (MTK, 2193)–Gara Anita (Pénzügyőr SE, 2342) 0:1, Havanecz Bianka (Aquaprofit Nagykanizsa, 224–Papp Petra (Budapesti Titánok, 2327) 0.5:0.5.

Az állás: 1. Gara A. 3,5, 2. Havanecz, Marjanovics 3-3, 4. Gara T. 2,5, 5. Papp P. 2, 6. Szente-Varga, Terbe 1-1, 8. Göcző 0.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!