Sport

2016.05.10. 18:16

Hétszázan tekertek a Tour de Gáton

Mátészalka - Jól sikerült az első Tour de Gát a Kraszna töltésén, a szervezők hagyományt teremtettek.

Mátészalka - Jól sikerült az első Tour de Gát a Kraszna töltésén, a szervezők hagyományt teremtettek.

Tour de GÁT néven kerékpártúrát szervezett az elmúlt szombaton a Mátészalkai Rotary és Inner Wheel Club, a Fetivizig, valamint Mátészalka, Kocsord, Györtelek, Tunyogmatolcs, Szamoskér, Nagydobos, Ópályi önkormányzata.

Gyönyörű helyek

Túl azon, hogy mindegyik ­település felajánlott sorsolásra a náluk regisztráltak számára egy-egy nyeremény ­kerékpárt, a túra igazán hasznos volt minden résztvevőnek.

A szervezők egy olyan gyönyörű kirándulóhelyre – a Szamos–Kraszna közi ár­vízszintcsökkentő tározó gátjára – hívták fel a figyelmet, amit eddig sokan nem is ismertek.

– A gátat, ami tulajdonképpen egy körtöltés – nem erre a célra építették, s reméljük, sose lesz rá szükség –, de ennél szebb kerékpárút nincs e nagy kerek világban – avat be a páratlan szépségű túra útvonalába Erdélyi Ferenc, az egyik ötletgazda szervező.

– Kezdtünk a szelíd és vadregényes galériaerdős Kraszna-parton Ópályinál, ami elvezet bennünket Mátészalkáig. Ott elfordultunk Kocsord felé a horgásztó irányába, megközelítettük a Holt-Szamost Györteleknél, majd a gátőrháznál lévő óriás platánnál elértük a tunyogmatolcsi Szamost.

Kertek alatt, erdő mellett

– A félelmetes beeresztő mű után elmentünk a parányi szamoskéri kertek alatt, s a szamosszegi zöld erdő után a nagydobosi Páskomnál újra a Krasznánál voltunk – mutatta be az útvonalat Erdélyi Ferenc.

A túra teljes hossza harminc kilométer. Csak egy hibája van, füves a Kraszna-gát teteje. Egy aszfaltburkolat jól szolgálná a környék jó levegőt, mozgást, egészséges életet, túrázást kedvelő lakosságát.

Az első Tour de Gát kerékpártúrát közel hétszázan teljesítették. Minden közreműködő és résztvevő, illetve szervező legnagyobb örömére ismét bebizonyosodott, hogy összefogással nagyon sok örömet lehet szerezni az embereknek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!