Sport

2016.05.11. 20:00

Marso-Nyíregyháza - Tizennégy év a bizonyíték

Nyíregyháza - A korábbi tulajdonosi kör nem tudja értelmezni, hogy miért nem voltak meg korábban az élvonalbeli kosárlabda feltételei.

Nyíregyháza - A korábbi tulajdonosi kör nem tudja értelmezni, hogy miért nem voltak meg korábban az élvonalbeli kosárlabda feltételei.

Nem csitultak el a hullámok a Marso-Nyíregyháza férficsapatának kiesése körül azzal, hogy Kósa Árpád sajtótájékoztatón igyekezett tiszta vízet önteni a pohárba. A csapatot üzemeltető kft. többségi tuladonosa, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetőjének nyilatkozata egyfajta kommentcunamit indított el az interneten. A Nyíregyházi Kosárlabda Klub vezetője, a korábbi cég ügyvezetője, Makrai László reagált a felvetett témákra.

Elsőként arról, hogy adott esetben tényleg nincs értelme elvállalni az NB I A csoportos indulást?

– Az NB I A csoportban indulás lehetőségét a jövő évi bajnoki szezonban, abban az esetben ha az NB I B bajnoka vagy valamely más jelenleg NB I A-s klub nem vállaja az első osztályú szereplést, és a sportági szakszövetség a nyíregyházi klubot kérné fel az indulásra, az NYKK tulajdonosi köre sohasem vetette el és nem vetné el jelenleg sem – kezdte az első témában Makrai László. – Az ebben a kérdésben született nyilatkozatot, nyilatkozatokat nem mi tettük. Szerdán erről egyeztettünk Kósa Árpáddal, a többségi tulajdonosirész képviselőjével, és egységesen arra az álláspontra jutottunk, hogy ilyen szituáció esetén a klub vállalná az NB I A csoportos részvételt. Ezt a napokban Kósa Árpád írásban is jelzi a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének.

A másik téma a korábbi tulajdonos körhöz köthető 14 élvonalbeli év megítélése volt.

– Az NYKK tizennégy éven keresztül működtette a csapatot az NB I A csoportban, így annak a nyilatkozatnak a tartalmi részét nem tudjuk értelmezni, amely szerint ennek nem volt meg a pénzügyi feltétele – folytatta Makrai László. – A múltban a klub pénzügyi lehetőségei nagy mértékben romlottak 2011-től, mert ekkor 2010-es közel 40 millió forintos önkormányzati támogatás a felére, 2012-ben pedig közel a harmadrészére esett vissza. Ezért döntött úgy az NYKK tulajdonosi köre 2015-ben a városvezetés nyomatékos kérésének eleget tévé, hogy az az első osztályú csapatot működtető sportszervezetben többségi tulajdonrészt ad Nyíregyházának. Azt gondoltuk, hogy ezzel a csapat támogatottsága minden téren, de különösen az önkormányzati támogatás növekedése terén nagyságrendekkel emelkedni fog, hogy nem így történt, nagyon sajnáljuk.

És akkor nézzük, mi az állásfoglalás az úgynevezett piaci alapú működtetésről.

– Az NYKK tulajdonosi körének részéről csak a 2015 nyaráig terjedő időszakról tudok nyilatkozni, az úgynevezett piaci alapok meglétéről – így Makrai László. – A mi utolsó bajnoki szezonunkban a 78 milliós összköltségvetésből 22 millió volt a városi támogatás, a többit a tulajdonosi kör és a menedzsment teremtette elő. Amennyiben ezt értjük piaci alap alatt, akkor ez több mint kétszerese a városi támogatásnak. Az elmúlt négy évben a piaci alapú támogatást, helyesebben szponzorációt nézve, nem kaptunk olyan cégtől, vállakozástól egy fillért sem, amely a városban jelentős önkormányzati megrendelést tejesített volna. Az erről megjelent eddigi nyilatkozatok szerint a 2015-2016-os szezonban ez a „piaci alap” jelentős csökkenésnek indult, az önkormányzati támogatás ennek ellenére pedig szolid növekedésnek, 22 millióról 28 millióra. Az okokat még nem ismerjük, hogy miért, de reméljük rövid időn belül ez is kiderül és közösen sikerül változtatnunk rajta.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 12-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!