Sport

2016.07.26. 09:00

Habozás nélkül szelik a habot - elrajtolt a Tisza-túra

Nyíregyháza - Hallatlan! Még hogy a kutyát sem érdekli a Tisza-túra!? Eb gondolat. Az idei, immár 48. vízi portyázáson két négylábú is színesíti a közel nyolcvan résztvevő mezőnyét.

Nyíregyháza - Hallatlan! Még hogy a kutyát sem érdekli a Tisza-túra!? Eb gondolat. Az idei, immár 48. vízi portyázáson két négylábú is színesíti a közel nyolcvan résztvevő mezőnyét.

A szegedi Dári Gerda két hónapja gazdija a kutyusnak, és az öleb jóformán mostanság szocializálódik.

– Csináltam neki polifoamból egy paravánt, egyébként pedig ül és figyel a kenuban. Nyugodt, nem virgonckodik, nagyon jól viseli, amikor evezek – említette a budapesti egyetemista, aki 4 esztendős korában vett részt először a Tisza-túrán. – Apukám találta a lehetőséget, és ott ragadtunk. Kenuztam már a családdal, egyedül, most a kutyámmal érkeztem. Látszik rajta: örül, hogy vele van a gazdija. Egyébként a természetes környezet régen is hasonló volt, de szerintem a folyó vízminősége megváltozott – a hátrányára.

Földön és vízen is otthonosan

Ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség szervezte meg a 48. Nemzetközi Tisza-túrát. Először 1967-ben a Sárospatak–Szeged útvonalat tették meg 107-en, majd két évre rá már Gergelyiugornyáról indultak el 37-en egyaránt Haranghy György vezetésével.

A hetvenes években Csenger volt a rajt helyszíne, utána Tivadar is becsatlakozott a startpozícióba. Az ukrajnai Bustyaháza 2004-ben lett a hivatalos rajthely. Ezúttal csütörtökön keltek útra, és a tervek szerint szombaton jutnak el Tokajig. Hétfőn a Szatmárcseke–Jánd távot tették meg.

– Most 42 főre duzzadt az aktuális résztvevők száma. Mivel vannak olyanok, akik csak néhány napot töltenek el velünk, összesíthető, hogy 80-an neveztek az idei túrára – jegyezte meg Haraszti Béla szervező, egyesületi elnök, aki földön és vízen is otthonosan érzi magát.

– Mindig ott érzem jól magamat, ahol épp vagyok. Én ’88-ban voltam először a Tisza-túrán. Más az érdekessége a záporesőnek, más a sajátossága a kánikulának, most ez utóbbit tapasztaljuk. Mi vagyunk leghátul a vízen, ha valaki valamit elhagy, azt összegyűjtjük. Esténként pedig kellemesen elfáradva megbeszéljük a másnapi programot – némi tájjelegű üdítő kíséretében. Könyvet lehetne írni a Tisza-túra szépségéről, de ezt át kell élni: az érzés leírhatatlan.


Csenger – Szuper felvétel a retro szerelmeseinek: ez volt az utolsó Tisza-túra, ami még Csengerből indult, később a Szamos szennyezettsége miatt már Tivadaron kezdődtek a túrák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!