Sport

2016.08.17. 13:11

A sláger: New York, New York - interjú Fucsovics Mártonnal

Nyíregyháza - A tizenötödik nekifutás következik Grand Slam-tornán, még mindig az első főtáblára jutás reményében.

Nyíregyháza - A tizenötödik nekifutás következik Grand Slam-tornán, még mindig az első főtáblára jutás reményében.

Idén utoljára, összességében pedig a tizenötödik alkalommal próbálkozik meg Grand Slam-tornán a főtáblára jutni Fucsovics Márton. A nyíregyházi teniszező csütörtökön repül el New Yorkba, ahol az amerikai nyílt teniszbajnokság, az US Open selejtezőit hétfőn kezdi meg a Flushing Meadows pályáin.

Német csapatbajnokként kelhet útra. Jó móka volt a Bundesliga döntője?

Fucsovics Márton: Nagyon. Remek volt a hangulat a döntő mérkőzésen Mönchengladbachban, sok néző mellett felszabadultan teniszezhettünk. Ugyan jobban örültem volna neki, ha egy nappal korábban, szombaton is megmérkőzhettem volna Florian Mayerrel, mert akkor a portorozi döntőben találkoztunk volna, de így is jól kellett játszani ahhoz, hogy legyőzzem a világranglista hetvenharmadik helyezettjét. ATP-pontot viszont ezért nem kaptam.

Végigversenyezte a nyarat. Challengertorna elődöntőjében fordult meg többször vagy strandon?

Fucsovics Márton: Strandon csak egyszer voltam Budapeesten, a döntőbe jutásért viszont három tornán is pályára léphettem, úgyhogy nyertek az elődöntők. Sőt, a strand–döntő meccs döntetlenre áll, hiszen Prostejovban a fináléig jutottam. Nagyon jó, hogy így alakult ez a nyár, nem volt olyan tornám, amikor az első kanyarban búcsúztam volna, a nyolc közé jutás szinte mindenhol megvolt, így egyik versenyről jártam a másikra. Szerencsére a világranglistán is sikerült felkapaszkodnom, jelenleg a százötvenkilencedik helyen állok, de remélem, lesz még jobb is.

Kedden érkezett haza Németországból úgy, hogy előtte csütörtökig Szlovéniában játszott. Csütörtökön már New York-ba utazik. Izgul még az utazások és a meccsek előtt?

Fucsovics Márton: Nem, abból már azért kinőttem. Nem először vágok bele ilyen hosszú kalandba, New Yorkban is megfordultam már néhányszor, juniorként ott értem el az első Grand Slam-sikeremet is, párosban. Manhattanben, vagyis a belvárosban lesz most is a szállodánk, nyüzsög az élet arrafelé, de nekem persze a teniszre kell elsősorban koncentrálnom.

Úgy tűnik, ezen a nyáron sokkal tudatosabban építette fel a programját, mint a korábbi években, hiszen szinte végig kemény pályán versenyzett.

Fucsovics Márton: Igen, ráadásul, Budapesten kemény pályás borításon is edzettem, vagyis Wimbledon óta szinte mindent annak rendeltünk alá, hogy sikeres legyek az év utolsó Grand Slam-tornáján.

És most jön az a kérdés, amelyet aligha kedvel, de muszáj feltenni: meglesz végre a főtábla? Egyáltalán, mi kell hozzá, hogy meglegyen?

Fucsovics Márton: Ha tudnám, akkor már sikerült volna kiharcolni a feljutást Melbourne-ben, Párizsban. Londonban vagy éppen New Yorkban. Elsősorban az kell hozzá, hogy jó formában legyek, úgy érzem ezzel nincs gond, szépen felépítettük a játékomat. És persze kellene hozzá a kedvező sorolás is, de itt már nincs könnyű ellenfél. És ne feledjük, hozzám hasonlóan a selejtezőben induló százhuszonnyolc teniszezőnek az a célja, hogy ott legyen a főtáblán, úgyhogy roppant nehéz ilyen mezőnyben három meccset megnyerni. De mást nem tehetek, minthogy reménykedem, és harcolok azért, hogy végre teljesüljön az álom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!