Sport

2016.11.09. 16:28

A Prima Díj megyei jelöltjei: Rácz Sándor - Élvonalba vitte a csapatait

Nyíregyháza - Azon vette észre magát, hogy a felnőttcsapat edzője lett Nyíregyházán és elindult egy sikeres pályafutás.

Nyíregyháza - Azon vette észre magát, hogy a felnőttcsapat edzője lett Nyíregyházán és elindult egy sikeres pályafutás.

Hajdúböszörményi születésű, de hivatása és sportsikerei is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kötik – idestova négy évtizede. A kézilabdaedzőként ismert pedagógus, Rácz Sándor a középiskolás évek alatt a sport terén mindenevő volt, a nagy szerelem, a kézilabdázás is Böszörményben nyílott ki előtte. Érettségi után a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola testnevelés-biológia szakán folytatta tanulmányait. Már a főiskolás évek alatt bekapcsolódott az edzői tevékenységbe, aktívan kézilabdázott is. A főiskola után az akkor testnevelés tagozatos 9-es számú Általános Iskolába került, ahol addigra már komoly gyökerei voltak szeretett sportágának.

Emlékezetes mérkőzések

– Rövid időn belül megérkeztek az eredmények, sikereket értünk el az akkor még úttörőolimpiák versenyein, a TTT-kupán – emlékezett az első sikerekre Rácz Sándor. – Ezt követően azon vettem észre magam, hogy vezetőedzője vagyok a nyíregyházi férficsapatnak. Tőlem idősebb játékosok és lelkes fiatalok alkották az NB II-es együttest, amellyel szépszámú közönség előtt a Városi Stadion szabadtéri pályáján emlékezetes mérkőzéseket játszottunk. Nagy léptékkel haladt előre, az akkor még NYVSC, későbbi NYKC 1990-ben a megye történetében először az élvonalba, az NB I-be jutott. Rácz Sándor a mai napig nem feledi az oda vezető utat, a Bujtosi Szabadidőcsarnokban a rangos külföldi ellenfelekkel szemben vívott felkészülési tornákat, a telt házas mérkőzéseket. Az edzők sorsa kifürkészhetetlen, így Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Kisvárdán és újra Nyíregyházán is dolgozott.

Pedagógus hivatását sosem adta fel, a munka mellett elvégezte a négyéves kézilabda-szakedzői képesítést, jeles eredménnyel. – Megyén belül és kívül is volt rá példa, hogy nehéz helyzetbe került csapatok a segítségemet kérték – tette hozzá Rácz Sándor. – Így sikerült Tiszavasváriban,Nyírbátorban, Balmazújvárosban, Kisvárdán előrébb lépni, magasabb osztályban folytatni a versenyeztetést. A harmadik éve a kisvárdai Szent László Gimnáziumban tanító Rácz Sándor legutóbb éppen a kisvárdai női csapattal nyerte meg a másodosztályú bajnokságot, így elmondhatja azt magáról, amit kevesen: labdasportágban két különböző csapatot is az élvonalba juttatott. Igazán príma teljesítmény!

KM-BT


Névjegy

Születési hely, idő: Hajdúböszörmény, 1958. január 9.

Iskolai végzettség: Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola, biológia-testnevelés szakos tanár, Semmelweis Testnevelési Egyetem, kézilabda-szakedző

Család: nős, két fiú, Attila és Róbert édesapja, ők is kézilabdáztak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!