Sport

2017.01.19. 10:40

Négyszáz hegyrefutás

Tiszabercel - Ha Tihor Csaba Tarcal felől megjelenik a Kopasz lábánál, nemcsak egyszer teljesíti a távot.

Tiszabercel - Ha Tihor Csaba Tarcal felől megjelenik a Kopasz lábánál, nemcsak egyszer teljesíti a távot.

Négyszázszor felfutni a tokaji hegyre a hegy lábától? Leírni is sok, nemhogy számon tartani és persze megvalósítani. Tihor Csaba, a tiszaberceli származású nyíregyházi ultramaratonista elmondhatja magáról, hogy elérte ezt a nem akármilyen teljesítményt.

A dobogó mindegyik fokán

A 40 éves sportember mindig Tarcal felől fut fel a Kopaszra, először 2007. szeptember 24-én tett így. A táv 5,6 kilométer, a szintkülönbség nagyjából négyszáz méter. A négyszáz felfutás persze nem négyszáz alkalmat jelent, hiszen ha Tihor Csaba megjelenik a tokaji hegy lábánál, akkor újabban nemcsak egyszer fut fel rá.

– Csak huszonhat olyan alkalom volt, amikor egyszer futottam fel, ezek még a kezdeti időszakban voltak jellemzőek , valamint a versenyek alkalmával– összegezte az eddigi teljesítéseit Tihor Csaba. – Merthogy nyolc ilyen hegyifutó-versenyen is részt vettem a szűk tíz év alatt, ezeket követően álltam a dobogó valamennyi fokán, elhoztam néhány üveg bort onnan...

Rendre félórán belül

A legjobb eredménye 27 perc 25 másodperc, ezt az egyik versenyen teljesítette, de „kezdő” korában is sikerült a félórás szintidőn belül célba érnie.

A duplázással 2009 februárjában próbálkozott először, összesen 135 olyan alkalom volt, amikor egymás után kétszer futott fel a Kopaszra. A triplázás mérföldkövéhez 2010 októberében érkezett, és 33 esetben volt rá összesen példa. És ezzel még nincs vége! előfordult már négyszeri fel (és persze le) futás, tavaly május elsején, amíg más a virslit ette a majálison, Tihor Csaba ötször futott fel tokaji hegyre, illetve onnan le. Kétségtelen, utóbbi a kellemesebb.

– Volt, amikor negyvenegy fokban vágtam neki a Kopasznak, a leghidegebb pedig kettőezer-tizenkettő február elsején volt, amikor mínusz tizenhárom Celsiusban is nekivágtam – beszélt a szélsőségekről a futó. – Trappoltam tíz-tizenöt centis hóban és felhőszakadásban egyaránt, mert ha menni kell, akkor menni kell.

Tihor Csaba tavaly összesen 4000 kilométernyi távot teljesített az edzéseken és a versenyeken. Többet szeretett volna, de közbeszólt az év eleji sérülése.

A mostani felkészülése jól halad, a múlt hétvégi hó és latyak sem akadályozta meg abban, hogy a Sóstói-erdőben teljesítse az ötven kilométeres penzumát. Mindezt munka mellett, hobbiként. Megszállottként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!