Sport

2017.02.09. 11:41

Egyáltalán nem volt „izomagyú” Kormány Mihály

Ibrány - Kormány Mihály akár világsztár is lehetett volna, de már soha nem teljesítheti be álmát.

Ibrány - Kormány Mihály akár világsztár is lehetett volna, de már soha nem teljesítheti be álmát.

Elment a nagy ember, aki hegyomlásnyi izmaival sokakat elkápráztatott. Olyannyira, hogy kétszeres testépítő világbajnokként sztárnak számított a sportágban. Vagy mégsem? Valami ugyanis nem stimmelt, mivel élete összeomlott. Kormány Mihály alig harminchét éves volt, amikor gyaníthatóan feladta – információnk szerint önkezével vetett véget életének. Ezt azonban máig nem erősítette meg senki – a boncolás után sem.

Ennek nem így kellett volna történni! Amikor 2011-ben, a NAC világszövetség Hamburgban rendezett Mr. Universum versenyének győzteseként hazatért még minden szépnek tűnt. Leültünk a nyíregyházi Brekk Fitnessben és sugárzott róla az öröm. „Haver, most rendbe teszem a dolgaimat” – mondta vállamra csapva. Mert „dolgok” akkor is akadtak, noha erről nem kérdeztem, ő sem forszírozta a témát. Egy ideig ment is minden, mint a karikacsapás, aztán... Itt fájt, ott fájt, sérülések gátolták. Valami megpattanhatott, az utóbbi néhány hónapban teljesen eltűnt. Kevesen tudtak róla, halálhíre óta még több a mendemonda.

Még kevesebben ismerték valójában. Az Ibrányból induló Misi egyáltalán nem volt „izomagyú”. Az iskolában jó tanulóként tartották számon, sokat olvasott, kifejezetten érdekelte a történelem, a biológia, bármilyen témáról lehetett vele szót váltani.

– Én mint barátja, tanítványa és versenyzője, úgy gondolom, hogy Misinek hihetetlen adottságai voltak a testépítéshez – emlékezett róla tanítványa, a nyírteleki Kiss Tibor, aki tavaly az olaszországi Tarantóban ugyancsak a világ legjobbjának bizonyult. – De a mi sportunk sajnos nem csak arról szól, hogy ki milyen genetikai adottsággal rendelkezik. Egyfajta mentalitás és pozitív gondolkodás is szükségeltetik ahhoz, hogy ha akadályokba is ütközünk, könnyedén legyőzzük, és mehet minden tovább. Kormány Mihály a csúcsra jutása után nehezen tudta feldolgozni azt, hogy az emberi szervezet, ízületek, az izommunka már nem olyan rugalmasan működik, mint 20 éves korában az embernek. Misivel nagyon sokszor beszélgettünk ezekről a problémáiról. Bicepsz-szakadását még feldolgozta, így is világbajnok tudott lenni. Lelkesen készült és mentálisan is rendben volt.

Kiss Tibor szerint Kormány Mihálynak az újabb sérülés akkora traumát okozott, amit képtelennek bizonyult kiheverni.

– A combizomszakadását már nem sikerült feldolgoznia. Gondoljunk csak bele! Élsportoló vagyok, versenyzés az életem, ha kimondják a nevem mindenkinek mi jut eszébe? A hatalmas lábaim. És ez most már nincs többé. Nem versenyezhetek, nincs, ami hajtson és motiváljon. Misi próbálkozott későbbiekben elhelyezkedni más munkakörben.

Székesfehérvárra költözött és műszakos munkát vállalt. De ehhez nem fűztem sok reményt. Aki több évtizeden keresztül edz és edzősködik, akinek ez az élete, az nem fog tudni mással foglalkozni. Ő erre a sportra született.

Maradnia kellett volna.Tudását nem tartotta meg magának, hanem szívesen megosztotta másokkal, tanítványaival.

Edzőként kiváló, empatikus és motiváló volt. Ő volt az aki felkészített az első versenyemre. És neki köszönhetem azt is, hogy világbajnok lettem. Mivel ismerte a sikerhez vezető utat, bátran adta át ismereteit, cikkeket publikált, és nagyon szerette volna, hogy elkövetett hibáiból mások is tanuljanak. Könyvet akart erről írni, a terv már meg is volt a fejében, de az élet másképp hozta. Szememben Kormány Mihály testépítő legenda lesz örökké! Egy legendától búcsúzunk most, ahogy testépítő berkekben hívtuk, a „mi Misinktől”. Isten veled!

KM-KT


A body.builder.hu adta közre a hírt, miszerint 37 éves korában elhunyt Kormány Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!