Sport

2017.04.04. 17:44

Világszám: a döntők döntőjében ugrathatott Szabó Gábor

Nyíregyháza - A világkupák történetének eddigi legmagyarabb lovas sikerét ifjabb Szabó Gábor és nyíregyházi tenyésztésű lova érte el.

Nyíregyháza - A világkupák történetének eddigi legmagyarabb lovas sikerét ifjabb Szabó Gábor és nyíregyházi tenyésztésű lova érte el.

Az Egyesült Államok szinte mértani közepén járt, de Omahában a világ közepén érezhette magát ifjabb Szabó Gábor. A hajdúböszörményi származású, a nyíregyházi Timpex LK kötelékébe tartozó díjugrató nem kisebb rangú versenyen szerepelt, mint a világkupa fináléjában, ahol sikerült eljutnia a döntők döntőjéig.

Ifjabb Szabó Gábor végül a 21. helyen végzett a 37 lovast felvonultató mezőnyben, ami önmagában is nagy szám, ha azt vesszük, hogy az elmúlt negyven évben csak öt magyar lovas jutott világkupa-döntőbe (és csak négy tudott elindulni rajta), akkor különösen, hát még ha hozzátesszük, hogy a vert mezőnyben olimpiai és világbajnokok nevét is találni. A legyőzöttek között a legismertebb lovas a németek olimpiai bajnoka, Ludger Beerbaum, aki a 28. lett.

A siker pedig attól igazán magyar, hogy magyar lovas magyar tenyésztésű lóval, a Tárbály István által tulajdonolt nyíregyházi Timpex-ménes legékesebb darabjával, a 12 éves Bölcsésszel érte el. Ilyen még tényleg nem volt, az eddigi vk-döntőn járt magyarok külföldön született és ott tenyésztett négylábúakat ültek meg.

A nagy távolság miatt nem volt egyszerű Timpex Bölcsész utaztatása, ám végül ő is sikeresen megérkezett a Nebraska állambeli Ohamába, ahol a verseny előtti állatorvosi vizsgálaton átesve vághatott neki az első versenyszámnak, a vadászugratásnak (160 centis akadályok), amelyen verőhiba nélkül, némi időtúllépéssel (csak az egyik kettes ugrás második vizestálcás eleménél hibázott) a továbbjutást érő 18. helyezést szerezte meg lovasával együtt. A másnapi középdöntőben is kiállta a próbát ló és lovasa, hiszen a 14 darab, 160 centis akadállyal ékesített pályán három verőhibát vétett ugyan, de az összesítésben a 23. helyen állt, így bekerült a harminc közé, vagyis a döntők döntőjébe.

„Úgy érzem tisztességesen helyt álltunk. Lehetett volna egy picivel jobb is, három verőhibát vétettünk, de Bölcsész nem vallott szégyent. Döntősek vagyunk! Ez volt a célunk és valóra vált! 2017-ben világkupa-döntőt lovagolhatok a világ legjobb lovasaival!” – lelkendezett ekkor Facebook-bejegyzésében ifjabb Szabó Gábor.

És ami még hátravolt... A döntők döntőjére csaknem megtelt az omahai Centurylink Center húszezres nézőtere, nem túlzás a sportág Mekkájában versenyezhetett ifjabb Szabó Gábor.

– Elképesztő az a ló- és sportágszeretet, ami jellemzi ezt a várost és az egész államot – nyilatkozta a versenyt követő televíziós interjúban ifj. Szabó Gábor. – Omaha tele volt a versenyt hirdető plakátokkal, itt nemcsak a lovas, a ló is sztárnak érezheti magát. Elképesztő volt a fogadtatásunk, a közönség pedig a verseny alatt sem fogja vissza magát, egy-egy nehéz elem megoldását követően ovációban tört ki, amit tudni kell kezelni. Szerencsére Bölcsész ilyen értelemben is ura volt helyzetnek.

A fináléban is 160 centis akadályok vártak a résztvevőkre, Gáborék magabiztosan ugrották azokat, egyedül a hármas ugrás B és C elemét húzta le a lábával Bölcsész. Ez pedig összesítésben a 21. helyezést jelentette a számukra, ami minden idők második legjobb magyar teljesítménye.

– Jó érzés volt a világ legjobb lovasainak elismerő szavait, gratulációit fogadni – olvadt el a gyönyörtől ifj. Szabó Gábor. – Gyermekkori álmom vált valóra, minél többször szeretném még ezt átélni. A cél az, hogy az idei svédországi Európa-bajnokságra és a jövő évi Egyesült Államokbeli világabjnokságra is kijussak.

És az olimpia sincs már olyan messze... A verseny után Timpex Bölcsész hazatért, ifjabb Szabó Gáborék egy picit még kirándulnak az Egyesült Államokban. Az első úticél Las Vegas volt, ahol más „sportágban” tehette kockára tudását, szerencséjét.

Bill Gates a nézőtéren

A versenyről a világhálón folyamatosan beszámoló ifjabb Szabó Gábor a középdöntők után posztolt egy fotót, amelyen a világ leggazdagabb embere, Bill Gates látható az omahai Centurylink Center lelátóján. Meglehet, a nyíregyházi ló teljesítménye is elnyerte a tetszését, és ha így volt, meg is tapsolta Bölcsészéket. Arról nincs hírünk, hogy a 72 milliárd dollárnyi vagyonnal (becsült adat) rendelkező számítógépes fejlesztő tett-e már ajánlatot Tárbály Istvánnak a Timpex-ménes lováért...

Díjugratás

FEI-világkupa döntő, Omaha (Egyesült Államok)

Az élcsoport végeredménye: 1. McLain Ward (amerikai), 2. Romain Duguet (svájci), 3. Henrik von Eckermann (svéd), 4. Martin Fuchs (svájci), 5. Sergio Alvarez Moya (spanyol), 6. Guido Klatte (német), ...21. ifj. Szabó Gábor (magyar).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!