Sport

2017.07.22. 15:49

Ismét bizonyította íjjal, hogy ki a Jani!

Nyíregyháza - Szedlár János a világbajnokságon és a kontinensviadalon szerzett három aranyat és egy ezüstöt.

Nyíregyháza - Szedlár János a világbajnokságon és a kontinensviadalon szerzett három aranyat és egy ezüstöt.

Nem feszítette túl a húrt Szedlár János. Olyannyira nem, hogy három hét alatt egy világbajnoki címet, egy ezüstöt, majd két Európa-bajnoki aranyat lőtt. Mindkettőt háromdimenziós terepíjászatban, csigás kategóriában érte el a sportágban több mint két évtizede jegyzett encsencsi polgármester, aki „civilben” egyebek mellett még focizik is…

Június végén Firenze adott otthont az IFAA 3D világbajnokságnak, amelyen 1680 (!) versenyző indult. A résztvevők négy napon át lőttek 28-28 állatalakra, a maximumtávolság 55 méter volt. Szedlár János kategóriájában hatalmas volt a küzdelem, hiszen a győztes olasz Ilario Munari 2162 ponttal nyert, két egységgel előzte meg versenyzőnket, aki mögött ugyanilyen hátránnyal végzett a harmadik helyen a cseh Karel Marek.

Nagy meleg és meredek pálya

Csapatban aztán már nem volt jobb a mienknél, így a Bóka László, Gondán György, Szedlár János alkotta trió tagjai csapatarannyal gazdagodtak.

– Nagy verseny volt nem vitás, a legnagyobb problémát a szokatlan, harmincöt fok feletti meleg jelentette. Főként, hogy a pálya meredek volt és kifejezetten technikás – summázott véleményt a világbajnoki lövésekről Szedlár János.

Két hét pihenő után jött a HDH-IAA 3D Európa-bajnokság, mégpedig kellemesebb klímában, az ausztriai Attergauban. Itt a hasonló kategóriában szintén négy napig lőttek az indulók, a zárónapon a döntőt rendezték, ide pedig csak a legjobbak kerültek.

Úgy, mint Szedlár János, aki 897 ponttal zárt , hét egységgel előzte meg a második helyezettet, és állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Miként a csapatversenyben Gondán Györggyel, Király Gáborral és Nagy Gáborral.

Húsz év után sikerült

– Ezt a versenyt a HDH-IIA világszövetség rendezte. A tavalyi világbajnokságon nyertem, ám az Európa-bajnokságokon húsz éven át csak ezüst, vagy bronz jutott. Most először sikerült az élen zárnom, emiatt aztán nagyon örülök az elsőségnek – így Szedlár János.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!