Sport

2017.12.14. 08:39

Alesi szerint imádjuk a versenyzést

Nyíregyháza - A Forma-1 francia legendája díszvendégként díjazta is a magyar autósport legjobbjait.

Nyíregyháza - A Forma-1 francia legendája díszvendégként díjazta is a magyar autósport legjobbjait.

Harmadszor állította össze a legnagyobb hazai szaklap, az Autósport és Formula Magazin külső szakértők bevonásával az évad legjobb magyar versenyzőit felvonultató TOP 50-es listát. A legjobbak december 9-én, a Boscolo Budapest Hotelban tartott első Autósport Gálán kapták meg trófeáikat.

Az eseményen díszvendégként volt jelen a korábbi Forma-1-es versenyző, Jean Alesi, aki ezer szállal kötődik hazánkhoz. A francia ex-pilóta karrierjének 1989-es kezdete óta szinte minden évben megfordult nálunk, a Hungaroringen ráadásul nem hivatalosan egy kanyar is viseli a nevét: a 11-es kanyart a gall ász 1995-ös ottani bukása óta emlegetik „Alesiként”.

A csemete, Giuliano az F-1 előszobájának számító GP3-ban versenyez és az idei három győzelme közül az egyiket a mogyoródi katlanban aratta. A 18 éves ifjonc is az édesapjával tartott az Autósport Gálára, ahol mindkettőjüknek komoly szerep jutott.

Idősebb Alesi egy rövid beszédben méltatta a magyar autósportot:

– Amikor először versenyeztem itt önöknél, 1989-ben, a jelenlévők zöme talán még meg sem született. Már akkoriban is tapasztaltam, hogy ebben az országban imádják a versenyzést, a rajongók roppant lelkesek.

– Jó azt látni, hogy ennyire változatos a versenyzés önöknél, sokféle kategóriában szerepelnek a versenyzők,

akiket a szenvedély vezérel. Boldogan jöttem, mert ezzel ki tudom fejezni a köszönetemet azért a sok biztatásért, amit versenyzői pályafutásom során kaptam itt önöknél, Magyarországon! – mondta az est díszvendége, aki a TOP 50-es lista első három helyezettjének, Szabó Krisztiánnak, Tassi Attilának és az első helyen záró Michelisz Norbert versenymérnökének, Bári Gergőnek adta át a trófeákat.

Ifjabb Alesi nem adott, hanem kapott: az Autósport és Formula Magazin „Az év nemzetközi tehetsége” különdíjjal ismerte el a Ferrari versenyzőakadémiáján pallé­rozódó fiatal kiválóság idei teljesítményét, az elismerést az Autósport és Formula Magazin főszerkesztő-helyettesétől, Mészáros Sándortól vette át.

A tapasztalatszerzés éve volt

– Az előző évem inkább a tapasztalatszerzésről szólt, az idén viszont már sokkal

jobban alakultak a dolgaim a GP3-ban. Nagy élmény volt versenyezni és nyerni a Hungaroringen, amely egy csodálatos, nagy múltú versenypálya. Jó érzés, hogy a 11-es kanyar az édesapám nevét viseli, szerencsére én nem követtem el olyan hibát, amellyel névadó lett” – mondta nevetve a fiatal reménység, aki nem titkolta: jövőre a bajnoki címért száll a harcba a GP3-ban, távlati tervként pedig természetesen az F1 szerepel a céljai között.

A gálaesten bemutatták a szerkesztőség két, évente megjelenő szezonösszefoglaló kiadványát: a hazai- és nemzetközi sorozatok eseményeit áttekintő Autósport évkönyv 2017-et, valamint a Forma-1-es idényt feldolgozó Száguldás és cirkusz 2017-2018 című kötetet is. Utóbbi kiadványt immáron ötödik éve a megyénkben, egészen pontosan Balkányban élő szakíró, a Kelet-Magyarországot is gyakorta tudósító Mészáros Sándor jegyzi.

Miért Alesiék?

Jean és Giuliano Alesit, az Autósport Gála díszvendégeit Mészáros Sándor invitálta hazánkba.

– Jó kapcsolat fűz az Alesi-családhoz, a 201 Forma-1-es nagydíjon startolt Jean igazi legenda és immáron Giuliano reputációja is roppant komoly. Tudom, hogy mennyire szeretik Budapestet, hazánkat és a Forma-1 magyar rajongóit, így kézenfekvő volt, hogy őket kérem fel a díszvendég szerepére, erre pedig csak ráerősített, hogy Giuliano lett az egyik különdíjasunk.

– Örömmel fogadták a felkérést, jól érezték magukat nálunk, számunkra pedig hatalmas megtiszteltetés, hogy emelték az Autósport

Gála fényét! – mondta a Száguldás és cirkusz című F1-es évadösszefoglaló könyvsorozat szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!