Sport

2018.03.11. 08:12

Ne csak a szülők anyagi helyzetén múljon a gyerekek fejlődése

Nyíregyháza - Nyíregyházán nagyon aktuális a mondandó: a szorgalom, a tehetség és a kitartás előbb-utóbb kifizetődik.

Nyíregyháza - Nyíregyházán nagyon aktuális a mondandó: a szorgalom, a tehetség és a kitartás előbb-utóbb kifizetődik.

A Marso Tenisz Centrum beiktatásának alkalmával Szűcs Lajossal, a Magyar Tenisz-szövetség elnökével a sportági aktuálitásokról is beszélgettünk.

Mi volt a legutóbbi teniszes élménye Nyíregyházán és mit tapasztalt a felújított létesítmény átadása kapcsán?

Legutóbb a lettek elleni 2012-es Davis-kupa-mérkőzésen jártam a bujtosi csarnokban, és arra emlékszem, hogy egy hatalmas pukli volt a pályán, amivel meggyűlt az ellenfelek baja is – válaszolta Szűcs Lajos. – Azóta maga a csarnok is hatalmas fejlesztésen esett át, és a teniszközpont is új tulajdonost kapott. Azt hiszem, minden vidéki városnak, így Nyíregyházának is nagyon komoly szerepe van abban, hogy a sport fejlődőséhez megfelelő kereteket tudjon biztosítani. Itt most egy különleges helyzetről is szó van, hiszen egy vállalkozás vette a szárnyai alá a teniszközpontot, köszönet jár a Marso Kft.-nek, hogy ezt a nemes feladatot elvállalta, mi abban próbálunk segíteni, hogy minél több versenyt irányítsuk ide, hamarosan döntés születhet arról, hogy a vidékbajnokságot Nyíregyháza rendezheti.

Az elmúlt hónapok a magyar teniszezők sikereitől voltak hangosak. Mi kell ahhoz, hogy mindez állandósuljon?

Sok munka, kitartás és szerencse. A mostani jó eredmények annak a következménye, hogy az elmúlt években elindult a komoly szakmai és sportági fejlesztés, és mindez a kormány segítsége nélkül nem sikerülhetett volna. Az a célunk, hogy a gyerekek fejlődése ne csak a szülők anyagi helyzetén múljon, hanem olyan rendszert alakítsunk ki, amelyben a tehetségeket úgy lehet gondozni, hogy minél kevesebb legyen a szülők anyagi jellegű kötelezettsége. Ezt azért fontos éppen itt, Nyíregyházán hangsúlyozni, hiszen innen indult el a világhírnév felé Fucsovics Marci. Az ő példája is jól mutatja, hogy megfelelő szorgalommal, tehetséggel és kitartással jó eredményeket lehet elérni.

Ha már itt tartunk. A tenisz egyéni sport, de éppen az Australian Openen tapasztalhattuk, hogy milyen közösségi élményt tud okozni. A szövetség milyen módon tud Fucsovics Márton jó szerepléséhez hozzájárulni?

Amikor mintegy két évvel ezelőtt Marci elég komoly hullámvölgyben volt, és kétszázon kívül jegyezték a világranglistán, akkor nem titok, a szövetség volt az, amely felvállalta a menedzselésének a nagy részét. Ez abból áll, hogy edzője, Sávolt Attila a szövetség alkalmazottja, Marci felkészülését a szövetségnél dolgozó erőnléti edzők és fizioterapeuták segítik, a programját közösen tudjuk összeállítani, és ehhez ő anyagi segítséget is kap. A különleges benne az, hogy egy szerződés alapján a megnyert pénzdíjakból ő is nagyon komolyan vissza is tud téríteni. Magyarán ha ő jó eredményeket ér el, az nemcsak a számára, hanem az utána következő fiatalok számára is jelentős segítséget jelent.

A Davis-kupa-meccsek, Babos Tímea párosban nyert világbajnoki és Grand Slam-sikere valamint Fucsovics Márton Australian Open-menetelése és ilyen jövőkép mellett most jó igazán szövetségi elnöknek lenni?

Most éppen annyira nem jó, mert a margitszigeti teniszcentrum felújítása kapcsán született törvényjavaslatot a köztársasági elnök visszaküldte, de ez is azt mutatja, hogy próbálunk minél többet tenni azért, hogy továbbra is sikeresek legyünk. Ha teniszes hasonlattal élhetünk, ezek a kicsi, de mégis vérre menő pontok elvesztése sem tántorítanak el bennünket attól, hogy ezeket a feladatokat végrehajtsuk. Amúgy a szövetségen belül csapatban dolgozunk, én csak esetleg elöl a zászlót viszem, de nagyon sokan dolgoznak a sikerekért, akik nélkül nem tudnék jó vezető sem lenni.

Fucsovics Márton és Babos Tímea a felszín, de mit mutat a mély? Mennyire széles a sportági piramis alja, hogyan állnak az utánpótlásneveléssel?

Nagyon komoly fejlődésen mentünk keresztül, az iskolatenisz-programunk immár több tízezer fiatalt ér el. Az úgynevezett play and stay rendszerben a korcsoportoknak és tudásszintnek megfelelően a labda mindig egyforma puhasággal érkezik meg, kiköszörülve azt, hogy a „rendes” labda egy gyereknek is ugyanolyan magasra ugrik, mint egy százkilencven centis felnőttnek. A szakmai felkészítésnek nagyon jó eleme ez a versenyrendszer, és amióta a kiemelt sportágfejlesztési programban szerepel a tenisz, mi az elsők között értük el azt, a kormánnyal kötött megállapodásban kikötött célt, hogy minél több fiatalt vonjuk be a rendszerbe. Marci és Timi után is van már élet, hiszen Stollár Fanny és Gálfi Dalma révén a lányoknál már feltűnőben van egy ígéretes generáció, a fiúknál pedig Valkusz Máté junior világelső, Piros Zsombor pedig junior Grand Slam-győztes volt. Bennük is nagyon sok potenciál van. A következő korosztályokat kell úgy felépítenünk, hogy minden lehetőséget meg tudjunk adni nekik.

Fucsovics Mártonnak talán még hamarabb eljöhetett volna az ideje, ha korábban többet tud itthon versenyezni. Ezért is szorgalmaznak mostanában annyi hazai rendezésű rangosabb torna megrendezését, hogy az ott kapott szabadkártyák által a fiatalok hamarabb tudjanak boldogulni?

Pontosan. Kiszámolható, hogy az elmúlt évben és az idén megrendezett versenyek hány pontot hoztak a magyar versenyzők számára, és ez a világranglistás helyezések miatt nagyon fontos. Másrészt a sportot és a teniszt szerető szurkolók igényeit is ki szeretnénk elégíteni ezzel, aminek az utóbbi időben sikerült is megfelelnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!