Sport

2018.03.06. 09:23

Szalkai fradista a válogatottban

Mátészalka - Az óvodai kiválasztón a fiúknak feltett kérdésre Kocsán Petra is feltette a kezét – azóta is focizik.

Mátészalka - Az óvodai kiválasztón a fiúknak feltett kérdésre Kocsán Petra is feltette a kezét – azóta is focizik.

Cipruson, a hagyományos Ciprus-kupa felkészülési tornán szerepel ezekben a napokban a magyar női válogatott, amelynek színeiben rendszeres játéklehetőséghez jut egy mátészalkai hölgy.

Kocsán Petra neve már csak azért is lehet ismerős a megyei futballbarátok számára, mert egy valódi futballdinasztia tagja: nagypapája és édesapja is játszott a Mátészalkai MTK-ban, fiútestvére, Gábor pedig a megyei II. osztályban szereplő Tisztaberek játékosa. A női futball itthon nem örvend akkora népszerűségnek és elismertségnek, mint a sportág férfi szakága, de azért arra már illik felkapnia az embernek a fejét, hogy a Mátészalkáról indult játékos 19 évesen már oszlopos tagja a nemzeti csapatnak.

– Négyéves voltam, amikor Virovecz Pali bácsi az óvodánkban járt kiválasztón, és kérdezte a fiúkat, hogy ki szeretne focizni, és meglepődött, amikor én is feltettem a kezem – emlékezett a kezdetekre a Cipruson utolért Kocsán Petra. – Elmentem az első edzésre, és ottragadtam, mert kiderült, hogy tehetséges vagyok. – Egy ideig engedték, hogy két évvel idősebbként a fiúk között játsszak, aztán váltanom kellett, így kerültem tizenegy évesen Berettyóújfaluba, ahova a szüleim hordtak minden edzésre és meccsre. Ott már csak lányok között játszottam. Két évvel később, tizenhárom évesen kerültem Budapestre a Ferencvároshoz. Eleinte kollégiumban laktam, aztán három-négy év múlva átkerültem a Fradi szállására, ott együtt lakunk a légiósokkal és a csapat távolabbról érkezett játékosaival.

Kocsán Petra végigjárta a ranglétrát, szerepelt a zöld-fehérek utánpótláscsapataiban és a korosztályos válogatottakban is, mígnem eljött a bemutatkozás ideje a felnőtt NB I-ben. Az első csapata a Kóka KSK volt, amely gyakorlatilag a Fradi fiókegyüttese, ám mivel Kocsán Petráék feljutottak az NB I-be, egy bázisegyesületet kellett keríteni, hiszen egy klub nem szerepeltethetett két csapatot ugyanabban a bajnokságban. A Kókával 2015-2016-ban szerepelt az élvonalban, aztán ’16 őszétől már az anyaegyesületében, a Ferencvárosban jutott szóhoz. Annak az évnek az őszén rejtélyes izomsérülés hátráltatta Petrát, csaknem egy évbe és rengeteg vizsgálatba került, mígnem kiderült, hogy a gyulladt mandulája a góc, annak kivétele után megszűntek a fájdalmak. A visszatérés pedig emlékezetesre sikeredett.

– A visszatérés zökkenőkkel járt, el kellett telnie néhány meccsnek, mire ki tudtam harcolni a helyem a kezdőcsapatban – emlékezett a klubjában szélsőként és csatárként, 2016 áprilisi bemutatkozása óta a válogatottban középső középpályásként foglalkoztatott Kocsán Petra. – Éppen a Kóka elleni meccs volt az első, amikor ismét kezdőként szerepelhettem, és jól sikerült a visszatérés, három gólt is szereztem, a harmadik olyan szépre sikeredett, hogy jelölést kapott az év legszebb góljai közé. Végül nem én vehettem át a díjat az Év sportolója-gálán, de nagyon büszke vagyok rá, hogy már a jelölésig is eljutottam, hiszen ez volt az egyedüli női gól a listán, a többit férfiak szerezték. Örökké emlékezni fogok rá, hiszen sarkazva szereztem, miután az ívelésbe beleérve elvittem a kapus mellett a labdát, a lepattanót pedig sarokkal a kapuba továbbítottam.

A mátészalkai születésű hölgy jelenleg 12. osztályos egy budapesti gimnáziumban, nappali tagozaton, úgyhogy „civilként” az év legfontosabb eseménye az érettségi lesz. Szeretne továbbtanulni, több egyetemet is megjelölt célpontként. Idővel aztán az a cél, hogy profi futballistává váljon, és kacérkodik azzal is, hogy légiósnak álljon. Ezügyben van kitől érdeklődnie, hiszen a német Wolfsburg csatára, Jakabfi Zsanett is tagja a Cipruson szereplő válogatottnak.

– Ő mindannyiunk példaképe, hiszen az egyetlen magyar játékos, aki Bajnokok Ligája-győztes, ráadásul kétszeres – így Kocsán Petra. – Büszkék vagyunk rá, hogy vele játszhatunk egy csapatban, és a fejlődésünket az is szolgálja, hogy olyan erős válogatott ellen léptünk pályára, mint a világranglistán tizenegyedik helyen álló Észak-Korea. Ilyen szintű csapat ellen még nem játszottunk, annyira tudatosan futballoztak, hogy egyérintős átadásoknál szinte oda sem néztek a labdára. Nagyon dinamikus és jó játékosok, és annak ellenére jó meccset vívtunk velük, hogy ennyire elől jegyzik őket a világranglistán.

A magyarok azon a meccsen 2–0-ra veszítették, Kocsán Petra végig a pályán volt. A második összecsapáson, a Dél-Afrika ellen 1–0-ra elveszett mérkőzésen a mátészalkai nevelésű futballista a második félidőben jutott szóhoz, a Szlovákia ellen 1–1-re végződött utolsó csoportmeccsen pedig kezdőként 65 percet játszott.

Vezér volt a fiúk között

– Egy óvodai kiválasztón jelentkezett futballozni Petra, aki kezdettől fogva rendszeresen járt edzésre, szorgalmas és tehetséges volt – mondta Kocsán Petra felfedezője, Virovecz Pál. – Kiemelkedett a fiúk közül is, a srácok pedig hallgattak rá, igazi vezére volt a csapatnak. A különböző tornákon sokszor elnyerte a legjobb mezőnyjátékosnak és gólkirálynak járó különdíjat is, de egy idő után a szabály nem tette lehetővé, hogy a fiúk között játsszon, így váltania kellett.

Virovecz Pál a mai napig figyelemmel követi egykori tanítványa pályáját, büszke rá, hogy az NB I-ig és a válogatottságig vitte.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!