Sport

2018.04.18. 15:00

Nemzedékeket tanított és edzett

Nyíregyháza - A Vasvári-gimnáziumból nyugdíjba vonult testnevelő, Végvári Ferenc negyven év után csendre vágyik.

Nyíregyháza - A Vasvári-gimnáziumból nyugdíjba vonult testnevelő, Végvári Ferenc negyven év után csendre vágyik.

Szalka Géza, Hadobás István és Bartha Dénes után a legendás nyíregyházi középiskolai testnevelőtanár-generáció újabb alakja, Végvári Ferenc is nyugdíjba vonult. Éppen negyvenévnyi pedagógiai szolgálat után, hiszen 1978. szeptember 1-jén lépte át először a Vasvári Pál Gimnázium épületének küszöbét, és ugyanabból az iskolából vonult nyugdíjba – április 6-án volt az utolsó munkanapja.

– A gimnázium legendás igazgatója, Héczei József bízta meg azzal kollégámat, Szalka Gézát, hogy atlétikában jártas testnevelőt hozzon az iskolába, és mivel éppen akkor kerültem ki a főiskoláról, és Géza hozzám hasonlóan nagykállói, rám esett a választása. Magas- és rúdugró voltam, rúdugrásban a mai napig én tartom a megyei rekordot, háromszáznyolcvan centivel.

Végvári Ferenc nemzedékeken át nevelte a diákokat a Vasváriban, és mivel sporttagozatos tanintézményről (is) van szó, rengeteg neves sportoló fordult meg a keze alatt. Olyanok, mint a tájfutó világbajnok Oláh Katalin, az úszó olimpiai ezüstérmes Szabó Tünde, a fedett pályás Európa-bajnok távolugró, Pálóczi Gyula, a 400 méteres síkfutásban egykoron országos csúcstartó Vasvári Sándor, a súlyemelő, ma már állatpark-igazgatóként ismert Gajdos László vagy a közelebbi múltból a junior Európa-bajnok diszkoszvető, Szikszai Róbert.

A teljes cikk a Kelet-Magyarország 2018. április 19-i számában és a www.kelet.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!