Sport

2018.05.03. 12:53

Giro d Italia - Froome az eltiltás árnyékában is triplázásra készül

Budapest - Lehetséges eltiltása árnyékában történelmi triplázásra készül Chris Froome a pénteken rajtoló 101. Giro d Italia országúti kerékpáros körversenyen.

Budapest - Lehetséges eltiltása árnyékában történelmi triplázásra készül Chris Froome a pénteken rajtoló 101. Giro d Italia országúti kerékpáros körversenyen.

A 32 éves brit versenyző tavaly a Tour de France mellett a Vuelta a Espanán is diadalmaskodott, márpedig mióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint - akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro, és a Tour - egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.

Froome esetleges triplázását beárnyékolja a tény, hogy december közepén kiderült róla: pozitív tesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Az összetettben győztes Froome tagadta, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, mert engedéllyel használja a készítményt. A Vueltán elmondása szerint rosszabbodott az állapota, így csapata, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját. Döntés a Tour előtt várható, s bár voltak olyan vélemények, hogy az ügy lezárultáig csapatának nem kellene versenyeztetnie a kétszeres olimpiai bronzérmest, a neve mégis szerepel a Sky indulói listáján.

Froome eddig mindössze kétszer, 2009-ben és 2010-ben versenyzett az olasz körversenyen, de akkoriban még nem tartozott a legjobbak közé, így első Giro-diadalára hajt, amellyel a kerékpársportban hetedikként érné el, hogy mindhárom háromhetes viadalon győzött. Ez korábban csak a francia Jacques Anquetilnek és Bernard Hinault-nak, a belga Eddy Merckxnek, a spanyol Alberto Contadornak, valamint az olasz Felice Gimondinak és Vincenzo Nibalinak sikerült.

A legnagyobb ellenfelei a történelmi triplázás végrehajtásában a címvédő Tom Dumoulin, valamint - az első három, izraeli szakaszt leszámítva - hazai utakon tekerő Fabio Aru lehetnek, de számolni kell a kolumbiai Miguel Ángel Lópezzel is. A Sunweb holland kerekese számára az elsődleges idei cél a címvédés annak ellenére, hogy tervei szerint elindul a Touron is. A 2015-ös Vueltán győztes olasz bringás első hazai diadaláért hajt majd, ugyanis 2014-ben harmadik, egy évvel később pedig második lett. A két egyéni időfutam inkább Dumoulinnek kedvezhet, ám a záró héten több olyan hegyekkel tarkított etap lesz, amelyek várhatóan inkább Froome-nak fekszenek majd, vagy éppen az Asztana mindössze 24 éves kapitányának, Lópeznek, akitől idén várják az igazi áttörést.

Az idei Giro d Italiát csúcsot jelentő 198 országban közvetíti majd 18 televíziós társaság - a viadal honlapja szerint. A 22 csapat 176 versenyzője a jeruzsálemi rajttól összesen 3562,9 kilométert tesz meg a római befutóig.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!