Sport

2018.06.08. 16:07

360 fokos videó: Ilyen a vér „alá” futással

Nyíregyháza - Karitatív céllal indultak el Budapestről hétfőn, csütörtökön pedig már Nyíregyházára értek a futók.

Nyíregyháza - Karitatív céllal indultak el Budapestről hétfőn, csütörtökön pedig már Nyíregyházára értek a futók.

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Villogó motorosrendőr vezette fel azokat a futókat a sétálóutcán, akik csatlakoztak az Egy vérből vagyunk elnevezésű programhoz, amely stílszerűen június 4-én, a nemzeti összetartozás napján rajtolt a budapesti Szent Ferenc Kórháztól.

Nagy szükség van a vérre

– A mintegy 500 kilométeres futásnak kettős célja van: egyrészt felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára, valamint adományokat gyűjtünk a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javára. Az esemény fővédnöke dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége – közölte Gui Angélia ötletgazda, főszervező.

A rajt óta minden egyes nap olyan városba futottak be, ahol az Országos Vérellátó Szolgálat az alkalomhoz illő véradást szervezett. Így volt ez csütörtökön a Korzó Bevásárlóközpontban is, ahol Balogh Sándor jóvoltából tárt karokkal fogadták a donorokat.

– Nyáron különösen nagy szükség van a vérre, mivel amíg egy átlagos napon általában 1600–1800-an adnak vért, addig a meleg, a szabadságolások és az allergiaszezon miatt jóval kevesebben mennek el. Ezzel a rendezvénnyel is fel akarjuk hívni a figyelmet a vérellátás fontosságára – tette hozzá Gui Angéla.

– Engem a futás célja, küldetése motivált. Évek óta részt veszek hasonló jellegű, karitatív futásokon, ezúttal is örömmel tettem – mondta Sperka Tamás.

A futókat Kósa Árpád, a nyíregyházi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke is fogadta:

– Friss az élményem a véradást illetően, láttam, hogy milyen sok embert sikerült mozgósítani a hivatalban a nemes célért. Örülök a kezdeményezésnek, és köszönet a Nyíregyházi Sportcentrumnak, valamint a Vasvári Pál gimnáziumnak a közreműködésért. Itt, Nyíregyházán kézzelfogható jelei vannak annak, hogy mennyire a szívünkön viseljük a határon túli magyarok sorsát.

A futók közé állt Erdősné Balogh Erika ötszörös magyar bajnok röplabdázó is:

– Bármikor el lehet kezdeni sportolni, de soha nem kell befejezni. A sport minden. Egy kalap alá lehet venni a segítségnyújtással is, ilyen például a véradás is. Remélem, hogy a szervezők által megálmodott célt sikerül elérni.

A mezőny pénteken fut át Záhonynál a magyar-ukrán határon, majd teljesíti az utolsó 30 kilométeres szakaszt Kárpátalján a ráti Szent Mihály Gyermekotthonig. A katolikus családi alapú gyermekotthon területén nemrég felépült egy Rehabilitációs Központ, ahol a kárpátaljai árva gyermekeket fogják fejleszteni.

Szakmai segítség

Az eseményhez csatlakozott a budapesti Szent Ferenc Kórház és a Bethesda Gyermekkórház is. A két kórház orvoscsapata a célba érkezést követő konzíliummal segíti a Szent Mihály Rehabilitációs Központ első munkanapját. A katolikus és a református kórház orvosai vállalták, hogy nem csak a ráti, hanem a nagydobronyi árva gyermekeket is megvizsgálják. Együttműködési megállapodást írnak alá a Rehabilitációs Központtal, amelyben hosszú távú szakmai segítségnyújtást ajánlanak a kárpátaljai árva gyermekek fejlesztéséért.

Adományt nyújtanak át

A jótékonysági futás egyik célja, hogy pénzt gyűjtsön a rehabilitációs központ működéséhez, valamint adományokat szerezzen a gyermekotthon javára. A célba érkezéskor a futókat dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fogadja, aki Majnek Antallal, a munkácsi egyházmegye püspökével közösen vesz részt a Rehabilitációs Központ avató ünnepségén.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!