Sport

2018.06.27. 08:53

A szélvédőcserével indult a lavina

Nyíregyháza - Szaszala Tamás a Bihari Buli után immár a Balkan Trophy idei futamára készül, melynek végső célja Korfu.

Nyíregyháza - Szaszala Tamás a Bihari Buli után immár a Balkan Trophy idei futamára készül, melynek végső célja Korfu.

Amikor három esztendeje tulajdonosa lett az 1995-ös évjáratú Toyota Land Cruisernek, maga sem gondolta volna, hogy idővel ennyire szoros szálak fűzik hozzá. Szaszala Tamás többek között megjárta vele Marokkót (Saharun 2017), a Dél-Kárpátokat (Carpathian Trophy) és Görögországot (Balkan Trophy 2017) is, és mivel sokat kapott a járgányától, szeretett volna adni is neki a holtidényben. A nyíregyházi autófanatikusban már régóta érlelődött a gondolat, az egyértelmű döntést pedig az első híd eltörése váltotta ki:

– Decemberben családi túrán voltunk Mád környékén, de haza már nem tudott jönni a Toyota Land Cruiser „saját lábán”, csak trélerrel – idézte fel a konkrét esetet az autózással évtizedek óta foglalkozó szakember. – Megrendeltem hozzá az alkatrészeket, és amíg vártam, hogy megérkezzen, hozzányúltam a szélvédőhöz, mivel a sivatagi homok igencsak elkoptatta. Mint kiderült, ezzel a mozdulattal megindult a lavina. Azzal, hogy az elrohadt szélvédőkeret kikerült, a műszerfalat is ki kellett venni, mögötte pedig kötegnyi kábel fogadott. Nem is bábeli, hanem kábeli volt a zűrzavar. Látszott, hogy nem gyári a vezetékelés, ezért jobbnak láttam, ha újragondolom az egészet. Vásároltam hozzá egy „donort”, vagyis egy jobbkormányos, törött kocsit, amiből bizonyos alkatrészeket fel lehetett használni. A szerelőkkel közösen kivettük az összes kárpitot és burkolatot, a küszöbök és a sárvédők is cserére szorultak. Időszerűvé vált az alvázvédelem. Ahogy teltek-múltak a napok, és képletesen dőltek ki a csontvázak a szekrényből, úgy kellett rádöbbennem arra, hogy mire vállalkoztam. Sőt, elérkeztem arra a pontra, hogy kész, vége, feladom, eladom, és abbahagyom a terepjárózást. Aztán valahogy csak túllendültem a holtponton, a kikupált kocsi új futóművet, fékrendszert, dekorációt és fóliát kapott, és a mai kornak megfelelő navigációs eszközök kerültek bele. Az átalakítás idején sok segítséget kaptam a közösségi portálon a modell ismerőitől, kedvelőitől. Ha rendkívüli dolog nem történt, a következő 5 évben nem kell hasonló okok miatt hozzányúlni, a természetes kopás pedig adja magát. Nemrég leteszteltem az autót a Bihari Bulin, legközelebb a Legend Rally által szervezett Balkan Trophy 2018 portyán veszek részt, ahol Eszter lányom lesz a navigátorom. Kilenc nap alatt 1900 kilométert teszünk meg, a végső cél Korfu. A felújított Toyota Land Cruiserrel ez egyszerre lesz verseny, túra, expedíció, kulturális utazás, baráti összejövetel, gasztronómiai kalandozás. Rajt július 27-én, érkezés a célba augusztus 4-én. Korfu a legnedvesebb hely Görögországban. Ha Szaszala Tamásék odaérnek, a legkedvesebb is lesz egyúttal.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!