Sport

2018.06.24. 20:55

Hypki átírta a riválisok forgatókönyvét

Máriapócs - Lengyel siker született a Drift Master Európa-bajnokság máriapócsi futamán.

Máriapócs - Lengyel siker született a Drift Master Európa-bajnokság máriapócsi futamán.

Itt aztán volt minden. Szemerkélő és szakadó eső, kellemes napsütés, izgalom, parádés párviadalok, gumifalérintés, kasznirongálás, gumifüstölés, vízpermetezés. Fantasztikus mezőny, húsz nemzet ötvenhárom pilótája nevezett a Dirft Master Európa-bajnokság második fordulójára, amelynek a máriapócsi RabócsiRing adott otthont. Pénteken a címvédő ír James Deane volt a király, és szombaton is jó ideig neki állt a zászló.

A rivális szerelői segítettek

A második napon a kvalifikációk után a legjobb harminckettő kieséses párviadalokban folytatta. A plocki nyitófutamon győztes Conor Shanahan ugyan vette az akadályt, ám úgy nézett ki, hogy a dán Kenn Ektved elleni csatában az autója leamortizálódott. Aztán nem kis meglepetésére a következő körre is kijött, mert a szerelők csodát tettek. Ebben nagy szerepe volt Elias Hountodji teamjének, akik besegítettek, pedig éppen az ő pilótájuk ellen meccselt a fiatal ír. A második körben aztán kiderült, hogy az autó csak ennyit bírt, így az első fordulóban győztes pilóta búcsúzott.

Honfitársa, James Deane a nyolc között is vette az akadályt jelentő Adam Zalewsky elleni csatát, a szintén esélyes, ugyancsak lengyel Paweł Borkowski ellen honfitársa, Gre­gorz Hypki diadalmaskodott. Szintén a négy közé jutott a finn Juha Poytalaakso, valamint a lengyel Bartosz Stolarski. Az első elődöntőben Deane a második futam első felében visszafogottan ment, így nem ki meglepetésre Hypki jutott a fináléba. A másik ágon a kvalifikáción tizedik Poytalaakso nyert.

Jött a bronzfutam, amely kiegyenlített küzdelmet hozott, így következett a visszahívás, ebben Deane újfent megvillantotta tudományát. Ugyancsak szakadó esőben indulhatott a finálé, amely remek párviadalt hozott.

Aztán az elődöntősök a díjkiosztóhoz autóztak. A negyediket és harmadikat szólították a dobogóra, ám a döntő eredményét ekkor még nem közölték. A pilóták azért érezték, hiszen még mielőtt a dobogó második fokára hívták volna a finnt, Hypkit már a levegőbe dobálták csapatának tagjai. A győztes a diadal mellé négyezer eurót is kapott, a második ennek a felét, a harmadik ezerötszáz, míg a negyedik ötszáz euróval gazdagodott.

Esőben is parádéztak

Sajnálatos, hogy az időjárás kissé beárnyékolta a remek versengést. A nyolc közötti körözések alatt szakadni kezdett az eső, az addig tömött vadonatúj lelátó egyre inkább megüresedett. Amíg sütött a nap és tapadtak a gumik, fantasztikus körözéseket láthatott a mintegy háromezer néző. A szakadó esőben, a vizes pályán pedig a legjobbak bemutatták, hogy milyen pazar technikával uralják a hat-nyolcszáz lőerős gépcsodákat.

- ML -


Drift Master Európa-bajnokság

A máriapócsi második forduló végeredménye: 1. Grzegorz Hypki, 2. Juha Pöytälaakso, 3. James Deane, 4. Bartosz Stolarski .

A két forduló összesítése alapján: 1 James Deane160, 2. Conor Shanahan 145, 3. Grzegorz Hypki 139, 4.Paweł Borkowski 106, 5. Juha Pöytälaakso 104, 6. 6 Bartosz Stolarski 103 ponttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!