Sport

2018.07.11. 11:46

A londoni autós maraton

London - Három magyar diák­csapat vett részt a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag-hatékonysági versenyen.

London - Három magyar diák­csapat vett részt a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag-hatékonysági versenyen.

A Make the Future Live elnevezésű londoni fesztivál keretében rendezték meg a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban a Shell Eco-marathon energiahatékonysági versenyt. Ezúttal a világ minden tájáról 175 csapat érkezett, hogy próbára tegye a mérnöki és tervezési képességeit, és kiderüljön, hogy melyikőjük tudja a legnagyobb távot megtenni a saját tervezésű járművével a lehető legkevesebb üzemanyaggal.

Élesben tették próbára

Magyarországot ezúttal három (két egyetemi és egy középiskolás) csapat képviselte: a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a kecskeméti KSZC Kandó Kálmán Szakgimnázium együttese mérettette meg magát az angol fővárosban.

A legrutinosabbnak a győriek számítanak, hiszen tizenegyedszer álltak rajthoz a Shell Eco-marathon Europe kihívásban. Jó helyen zártak: 125 km/kWh eredménnyel a hatodik helyen zárták a versenyt úgy, hogy időközben motort kellett cserélniük a meghibásodott tengelykapcsoló miatt. A városi koncepció kategóriában vettek részt az elektromos járművükkel, ami külsőre a mindennapi autóhoz hasonlít, viszont a rendkívüli üzemanyag-hatékonysága különlegessé teszi.

A prototípus kategóriában a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói és a KSZC Kandó Kálmán Szakgimnázium diákjai indultak. A kecskemétieknek a harmadik futamra sikerült megtalálni a legjobb beállítást, amivel végül 347 km/kWh eredményt értek el, így a tizenharmadik helyen végeztek. A debreceniek 98 km/kWh eredménnyel a 29. helyen zárták a versenyt kategóriájukban. A 34. Shell Eco-marathon versenyen olyan egyetemisták és középiskolások jelentek meg, akiket intenzíven érdekel a jövő mobilitása és az energetikai kihívások megoldása. A fiatalok nem pusztán megtervezték és megépítették a saját üzemanyag-takarékos járművüket, hanem élesben tették próbára a fejlesztésüket az erős nemzetközi mezőnyben.

Az innováció fesztiválja

A londoni viadalon a csapatoknak a 945 méter hosszú utcai pályán 15 kört kellett teljesíteniük mindössze egyetlen liter üzemanyaggal vagy 1 kWh villamos energiával. Arra kellett ügyelniük, hogy közben betartsák az előírt 25 km/h átlagsebességet. A legnagyobb távot kellett megtenni a legkevesebb energiával – négy próbálkozással.

A Shell Eco-marathon versenyt a Make the Future Live keretében rendezték meg, amely a tudomány és innováció fesztiválja, ahol a tudományos és mérnöki területen dolgozók következő generációjának képviselői bemutatták a legújabb ötleteiket.

ÉKN / Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!