Sport

2018.07.25. 07:15

Ez a videózás nem szórakozás

Nyíregyháza - Ambrusz Árpád ismét a Szpari kötelékében, ám már nem játékosként, hanem a szakmai stáb tagjaként.

Nyíregyháza - Ambrusz Árpád ismét a Szpari kötelékében, ám már nem játékosként, hanem a szakmai stáb tagjaként.

Labdarúgás. Miként az tudott, a Nyíregyháza Spartacus második vonalbeli focicsapatánál Bozsik József a vezetőedző. A szakmai stábjában egykori Szpari-játékosok kaptak helyet Tuska János kapusedző, valamint Lengyel Roland és Ambrusz Árpád pályaedzők - illetve immáron asszisztensedző - személyében.

Ambrusz Árpádot aligha kell bemutatni a nyíregyházi szurkolóknak. A Szparihoz nagyon sok szállal kötődik, hiszen édesapja is remek védője volt a klubnak és Árpád is lehúzott jó néhány esztendőt a piros- kékeknél Aztán játékosként Nyírbátorba került, ott kezdte el az edzői munkát is., amit immáron a Szpariban folytat.

- Bozsik József gyakorta volt kint Nyírbátorban, mert - számomra nagyon szimpatikusan -kíváncsi volt a Szpariból kölcsönbe kapott játékosokra. Többször is beszélgettünk a labdarúgásról, ám így is váratlanul ért, amikor megkérdezte, hogy lenn-e kedvem tagja lenni a szakmai stábnak. Nem volt nehéz igent mondanom, mert számomra játékosként is sokat jelent a Szpari, edzőként pedig egy új és izgalmas szakmai kihívás -így Ambrusz Árpád.

A harmincnyolc esztendős egykori remek hátvéd igazából váratlanul került az edzői pályára. Amikor a bátori csapatnál 2015. októberében menesztették az edzőt és ideiglenes őt bízták meg játékosedzőnek. Bejött a húzás - első meccsén a Tállya ellen nyertek - olyannyira, hogy maradt is a kispadon és elkezdte az edző tanulmányokat. Másfél esztendeje játékosként már nem is lépett pályára. Akik látták a Spartacus felkészülési meccseit, azoknak feltűnhetett, hogy Ambrusz Árpád nem a kispadon foglalt helyet, hanem mint egy kamerás, felvette a a mérkőzéseket.

- Egyre inkább megszokott, hogy a szakmai stábokban videóelemző edzők is vannak – avatott munkájába Ambrusz Árpád. - A napi edzésmunkában is részt veszek, ám ez a legfontosabb feladatom. A vezetőedző által meghatározott szempontok alapján elemezzük egyfelől a leendő ellenfelek játékát. Illetve mérkőzéseken nyújtott egyéni teljesítményeket, csapatjátékot. Hasonló fontossággal bír, hogy szintén elemezzük a tréningeken látottakat és készítünk egy edzéstárat. Ennek az a jelentősége, hogy az utánpótláskorú játékosok felkészítésében egyfajta irányvonalat ad az edzésmunkához. A mérkőzéseken és az edzéseken a lelátóról egy iPad segítségével készítem a felvételeket, a speciális programok segítségével rögzítek bizonyos játékszituációkat. Mondjuk az ellenfél labdakihozatalát, különböző játékhelyzeteket, a játékosok helyezkedését szabadrúgásnál, szögeltnél. Ugyanezt a saját csapatunknál akár játékosokra is lebontva. Amennyiben szüksége egy mérkőzés szünetében már az öltözőben visszanézhetünk egy adott jelenetet, ami igen hasznos lehet, hiszen felhívja a figyelmet a hibákra, illetve az erényekre. A mai fociban már nüanszok dönthetnek, és mi minden mérkőzésre alapos részletességgel szeretnénk felkészülni - így Ambrusz Árpád.

A csapat vasárnap itthon, a Kazincbarcika ellen kezdi a bajnokságot. Remélhetőleg Ambrusz Árpád elsősorban remek megoldásokat tud majd prezentálni a vezetőedzőnek, nem pedig hibákat.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!