Sport

2018.07.02. 15:25

Hatházi Dóri Helsinkiben áll rajtkőre

Nyíregyháza - Az ifjúsági Európa-bajnokság tanulóút, a tapasztalatszerzésen van a hangsúly.

Nyíregyháza - Az ifjúsági Európa-bajnokság tanulóút, a tapasztalatszerzésen van a hangsúly.

Hétfőn reggel indul Helsinkibe az a magyar úszóválogatott, amelynek versenyzői az ifjúsági Európa-bajnokságon állnak rajtkőre. Az utazók között van Hatházi Dóra, a Nyíregyházi Sportcentrum tehetsége, és edzője Gyula Sándor.

Dóra a tervek szerint pillangóban háromszor (50 m, 100 m és 200 m) indul és talán még váltóban is lehetőséget kap. Az indulás előtt mesterét, Gyula Sándor kértük egy kis esélylatolgatásra.

– Ez az Európa-bajnokság úgymond egy tanulóút lesz Dórinak, túl nagy elvárásaink nem lehetnek – kezdte Gyula Sándor.

Két évvel fiatalabb

– Ő még csak tizenöt esztendős, két évvel fiatalabb a többieknél. A legfontosabb: önmagához mérten jó időt ússzon és rutint szerezzen. Hétfőn és kedden edzés van, először szerdán fog versenyezni. A legnagyobb esély kétszáz pillangón van, itt az európai ranglistán a negyedik helyen áll, ám itt hatalmas a hazai konkurencia. Az első két helyen magyarok vannak, Berecz Blanka és a junior világ- és Európa-bajnok Késely Ajna.

A gond az, hogy az előfutamokban négy versenyzőt is indíthat egy nemzet, ám onnan csak kettő juthat tovább. Dórinak a két lányunk közül az egyiket le kellene győznie, hogy a középfutamba juthasson. Lehetetlen nincs, de reálisan nézve ők még jobbak. Amennyiben jó időt úszik és tapasztalatot szerez, akkor az már nekünk elég.

Az ötven pillangón még lerajtolják Dórit, hiszen ő a többekhez képest pici, törékeny. A százon is hasonló a helyzet, van jobb magyar. Mindezekkel együtt mindent megteszünk majd a jó eredményekért.

Jó lenne váltóban is úszni

Óriási lenne, ha Dóri a váltóban is tudna úszni. A szabályok lehetővé teszik, hogy délelőtt és délután más összetételben induljon egy váltó, és a dobogósoknál mindenki érmet kap. És ugyanúgy beszámít a pontversenybe. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy egyik futamban kerüljön a váltóba, de ez majd csak ott, a helyszínen válik el.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!