Sport

2018.08.10. 17:25

A régi idők Bujtosa

Nyíregyháza - Nyíregyházán, a Bujtoson járva gyakran eszembe jut, valamikor micsoda vízi paradicsom létezett ott - írja olvasónk.

Nyíregyháza - Nyíregyházán, a Bujtoson járva gyakran eszembe jut, valamikor micsoda vízi paradicsom létezett ott - írja olvasónk.

A nagy területet kisebb szigetek tagolták, amelyeknek külön becenevük volt. Így például létezett az Anyás, a Lófürösztő, a Strand és így tovább. Ez a tagoltság igazán rejtélyessé tette a területet, a víz szélén lengedező, 2-3 méter magas nádas pedig beláthatatlanná tette a környéket. A rezzenéstelen csendet nem törte meg a gépkocsik zaja, csak egy-egy felugró nagytestű hal csobbanása. Az 1950-es évek elején az iskolatársaimmal itt fürödtünk, a Strandon lévő két stég közötti 50 méteres távot sokszor leúsztuk, aztán elnyúltunk a parton, a környéken lévő grundon pedig rúgtuk a bőrt. Volt egy gyerek, aki csak ritkán focizott velünk, viszont rengeteget úszott. Később már Csepelen edzett, mígnem eljött az 1960-as római olimpia ideje. Itt már öttusában indult egyéniben és csapatban, s utóbbiban aranyérmet szerzett. Aztán jöttek az olimpiai és világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmek. Irigykedve néztük a Zrínyi Ilona utcai sportbolt kirakatában az aranykeretbe foglalt arcképét a mellette csillogó aranyéremmel. Bandi – velem együtt – most lesz 80 éves, Isten éltessen, Balczó András!

- Sztojkov Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!