Sport

2018.08.18. 15:51

Bölcsész, aki diploma nélkül nyeri a címeket

Nyíregyháza - A Timpex Lovas Klub hírnevét több mint tíz éve öregbíti ifj. Szabó Gábor.

Nyíregyháza - A Timpex Lovas Klub hírnevét több mint tíz éve öregbíti ifj. Szabó Gábor.

Aki járt már a nyíregyházi Hotel Pagonyban és annak közvetlen szomszédságában, annak bizonyára feltűnt az az impozáns lovarda, ahol izmos és életerős versenylovak gyakorolnak nap mint nap, s ahogy – igény esetén – az ifjú generáció tagjait is megtanítják arra, hogyan üljenek és ügessenek egy négylábú nyergében.

Bölcsésznek speciális abrakra és orvosi ellátásra van szüksége." Tárbály István

A szóban forgó Timpex Lovas Klub negyedszázados múltra tekint vissza, ám nem csak az elmúlt huszonöt év telt dicsőségesen, hanem a jelen is fényes. Ez nagyban köszönhető a lovarda egyik saját tenyésztésű magyar sportlovának, a tizenhárom esztendős Timpex Bölcsésznek, akinek a nemzetközi díjugrató versenyeken már közel ötven alkalommal csendült fel a magyar himnusz.

Magyar siker

– Bölcsész legutóbb az ötcsillagos budapesti versenyen alkotott maradandót. – fogalmazott Tárbály István, a nyíregyházi Timpex Lovas Klub elnöke, majd hozzátette: a fővárosi Longines FEI Nations Cup Jumping of Hungary CSIO5 Budapest verseny kiemelt versenyszáma ugyanis magyar győzelemmel zárult. A 25 ezer eurós összedíjazásért a világ elitjéhez közelítő nehézségű pályán kellett harcba szállniuk a lovasoknak a Regale arénában.

– A Timpex Lovas Klub lovasa, a huszonhat éves ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsész nyergében most sem okozott csalódást a közönségnek, hiszen közel egy másodperces előnnyel előzte meg a kétszeres olimpikon orosz lovast, Vladimir Tuganovot. Ezen a versenyen a magyar válogatott összesítésben a második lett, így kvalifikálták magukat a barcelonai Nemzetek Díja döntőjébe – tette hozzá Tárbály István, majd beszélt a közelmúltról is, mikor a ló és lovasának a világ leggazdagabb embere is tapsolt.

Bill Gates is megtapsolta

– Tavaly volt egy világkupa a Nebraska állambeli Omahában, ahol egy harmincezres csarnokban Bill Gates is tiszteletét tette, és az eredményhirdetéskor állva tapsolt az összes helyezettnek, köztük Bölcsésznek is, aki végül a 21. helyen végzett. Ez azért is nagy szó, mert Bölcsésznek nincsen külön szponzora, ellenben a többi, európai vagy tengerentúli lóval – büszkélkedett Tárbály István, aki elmondta azt is: a versenylovainak, köztük Bölcsésznek is speciális abrakra és orvosi ellátásra van szüksége, Gabóval pedig legalább egy órát gyakorol naponta. A klub a lovakat az európai versenyekre a klub saját kamionjával szállítja, a járműben 5-6 ló és körülbelül ugyanennyi ember fér el kényelmesen.

Megoldják a logisztikát is

– Ha a tengerentúlra kell utazni, akkor olyan repülőgépen utaznak a lovaink, melyen 21 versenyló is elfér egyszerre – beszélt a nem éppen mindennapos logisztikáról Tárbály István, aki nem feledte el megjegyezni: szeretnék továbbörökíteni Bölcsész Timpex vérvonalát, hisz az esetében egy rendkívül erős és intelligens versenylóról beszélhetünk. – Gabó már minden egyes rezdülését érzi Bölcsésznek, összeszokott párost alkotnak. Bölcsészre azért is vagyok különösen büszke, mert az apját is mi tenyésztettük, így Bölcsész is itt született, a mi lovardánkban – így Tárbály István. Azt már csak mi tesszük hozzá: alighanem lesz még miért büszkének lennie a Timpex Lovas Klubnak Bölcsészre.


A világbajnokságon is ott lesz Gabó

Ló és lovasa a közeljövőben sem fognak unatkozni.

A barcelonai Nemzetek Díja döntője mellett egy másik fontos viadalon vesz részt (szeptember 19-23) hamarosan Gabó és Bölcsész: a magyar válogatott színeiben ugyanis az USA-beli Tyron (Észak-Karolina) városában lesz jelenésük, itt rendezik majd a díjugrató világbaknokságot. A magyar csapat tagjai a verseny előtt, ifj, Szabó Gáborral, a nyíregyházi Timpex Lovas Klub versenyzőjével egyetemben, nagyon bizakodóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!