Sport

2018.08.06. 09:37

Döntőzni – minden áron!

Nyíregyháza - A nyíregyházi diszkoszvető országos bajnokként utazik a berlini Európa-bajnokságra.

Nyíregyháza - A nyíregyházi diszkoszvető országos bajnokként utazik a berlini Európa-bajnokságra.

Az egyéni sportolók többsége azért dolgozik éjt nappallá téve, hogy nagy világeseményeken is megmutathassa magát. Nincs ez másként az atlétikában sem, melynek egyik jeles, nyíregyházi képviselője, Szikszai Róbert is egyre többször eljut az ilyen viadalokra.

Szerdán lesz a finálé

A 24 éves diszkoszvető májusban megdobta élete eddigi legjobbját (64.37 méter), az országos bajnokságon az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltánt is megelőzve első lett (62.47 m), és az Eb előtti utolsó versenyén is 62 méter fölött dobott.

– Az előző Európa-bajnokságon 58.01 métert dobtam, ott az volt az egyetlen érvényes kísérletem – emlékezett vissza Szikszai Róbert a 2016-os, amszterdami versenyre. – A selejtezőben három dobásod van, azt kell kihasználni, abba bele kell adni mindent. Most egyébként jól érzem magam fizikailag, technikailag is jól össze vagyok rakva. Az elmúlt hónapokban stabilan ugyanolyan eredményeket dobtam, ezt szeretném megismételni az Eb-n. Ott azonban nem méterben gondolkodom, hanem a döntő a célom. Ha hatvanméteres dobással kerülök be, annak is ugyanúgy fogok örülni, mintha nagyobb eredménnyel harcoltam volna ki.

Ez persze nem lesz könnyű feladat, hiszen a finálé mezőnyét tizenketten alkotják majd, Robi idei legjobb eredménye pedig a 18. a rangsorban.

– Láttam én már olyat többször, hogy valaki hatvanöt méteres dobással kvalifikált, majd a versenyen csak hatvan méterig jutott – utalt a fiatal diszkoszvető arra, hogy nem érdemes a korábbi eredmények alapján esélyt latolgatni. – Ha egy kisebb, otthoni versenyen dobsz nagyot, az nem garancia arra, hogy az Eb-n is akkorára vagy képes.

Ezzel szemben a Nyíregyházi Sportcentrum atlétája rengeteg nemzetközi viadalon mérette meg magát.

– Sokat versenyeztem idén külföldön, ami azért nagyon szerencsés, mert így azokkal küzdhettem folyamatosan, akikkel az Eb-n is találkozok – mondta Szikszai Róbert. – Az új menedzserem direkt így alakította a naptáramat. Emiatt nem fogok izgulni, nem lesz új a közeg.

A diszkoszvetők kedd délelőtt két selejtezőcsoportban harcolnak majd a döntős helyekért, a finálét szerda este bonyolítják le.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!