Sport

2018.09.11. 14:04

Aréna épül és jön az I. Nyíregyháza Rally

Nyíregyháza - <a href="/multifunkcios-auto-es-motorsportarena-epul-nyiregyhazan/3978742" target="_blank">Miként arról már korábban beszámoltunk</a>, Multifunkciós autó- és motorsport aréna épül Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Miként arról már korábban beszámoltunk, Multifunkciós autó- és motorsport aréna épül Nyíregyházán.

Ez bizony nagyot szólt! Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kt. ügyvezetője hamar a közepébe vágott és közölte: az országos ralibajnokság zárófutama november 7–9. között az I. Nyíregyháza Rally lesz. A városháza Bencs termében kedden délután rendezett sajtótájékoztató résztvevői érthető meglepetéssel fogadták a bejelentést.

Régen is igen népszerű volt

A résztvevőket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte. A város első embere tájékozódott a szakágról és elmondta, hogy egykoron őrületesen népszerű és sikeres volt a Cordatic, a Taurus, később a Nyírség néven futó raliverseny, ekkor volt a legendás Ferjáncz Attila, dr. Tandari János kettős fénykora.

Sőt, az időben még inkább visszatérve egy régi forrás alapján elmondta: a Magyar Autóklub 1912–ben huszonhárom résztvevővel kiskocsi versenyt rendezett. Az útvonal a következő volt: Budapest–Miskolc–Tokaj–Nyíregyháza–Debrecen–Kolozsvár–Temesvár–Budapest. Újabb adalék ahhoz, hogy a technikai sportoknak igen nagy hagyománya van Nyíregyházán.

Visszahozni a régi hangulatot

– Az I. Nyíregyháza Rally–val a Zemplén Ralik hangulatát szeretnénk visszahozni – kezdte részletes tájékoztatását Őry Tamás. – Ez egy nehéz verseny volt, zömében aszfaltos utakon. Valami oknál fogva folyamatosan nem volt része a bajnoki sorozatnak, hol volt, hol nem volt. Most Nyíregyházában sikerült megtalálni azt a várost amely méltó házigazdája tud lenni egy ilyen versenynek. Azt tudni kell, hogy ez lesz a bajnokság zárófutama, amely nem mínuszolható, azaz nem lehet eldobni ráadásul másfeles szorzójú. Izgalmas és látványos versenyre van kilátás. Nyíregyházán lesz a rajt és a cél, a gyorsaságik pedig a zempléni hegyek között és Tokaj környékén. Négy új gyorsaságival, amelyek közül kettő világbajnoki színvonalú.

A verseny össztávja is jelentősen megnő. Itthon általában 150–160 kilométer a gyorsaságik össztávja, a mi versenyünkön ez a nemzetközi színvonalhoz igazodva több mint 200 kilométer lesz.

– Nem véletlenül, mert komoly céljaink, terveink vannak – folytatta Őry Tamás. – Kormánygarancia van arra, hogy 2019–től öt évig Európa–bajnoki futamokat rendezhessünk, amire hazánkban még nem volt példa. Ehhez komoly előírásokat kell teljesíteni, ezért a novemberi első találkozónk már Európa–bajnoki színvonalú és úgynevezett kandidáló lesz.

Városi verseny a nyitónapon

– A nemzetközi szövetség illetékesei mindent árgus szemekkel fognak figyelni sportszakmai és egyéb szempontokból. És még valami: ezek a versenyek már az Eurosport műsorára kerülnek, ennek jelentőségét aligha kell méltatni. Nemcsak a verseny, hanem Nyíregyháza és a régió is bemutatkozhat.

És még mielőtt azt gondolnánk hogy ezzel vége a nagy jelentőséggel bíró információknak, kijövünk a farbával.

– Az I. Nyíregyháza Rally nyitónapján, november 9–én pénteken egy városi verseny lesz. Egyelőre titok az útvonal, de a városban öt és tíz kilométer közötti távot kell majd teljesíteni – így Őry Péter.

Miként arról már januárban, illetve tegnap beszámoltunk, multifunkciós autó– és motorsport aréna épül Nyíregyházán. A kormány a Beruházás Előkészítő Alap felhasználásával biztosít 274 milliót a létesítmény előkészítési, tervezési fázisainak megvalósításához.

Még nincs meg a helyszín

– Egy ilyen beruházás nem fatális véletlenek sorozata, ez megalapozott döntés eredménye. Megvalósítása több éves, de nem beláthatatlan időpont, hiszen három esztendő múlva már nagy nemzetközi versenynek szeretnénk helyet adni. Aligha kell hangsúlyozni, hogy a város számára ez óriási beruházás munkahelyteremtésben, turisztikában, megcélozva egy újabb célközönséget. Ez olyan új dimenziót jelentene városunknak, amiért sok mindenre képesek vagyunk – adott tájékoztatás dr. Kovács Ferenc.

Hol lesz ez a hírek szerint mintegy százhektáros terület? – Ebben még nincs döntés, de Nyíregyházi közigazgatási területén lesz, minden bizonnyal közel az autópályához. A részletes tervet február végéig kell benyújtani, a beruházás pedig a hírek szerint kiemelt minősítéssel fog bírni.

ML


[related-post post_id="3978742"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!