Sport

2018.09.13. 11:59

Nyeregben érzik magukat a lovasok

Ibrány, Tiszatelek - Szabolcs-Szatmár-Bereget Ibrány és Tiszatelek lovasa képviseli az idei Nemzeti Vágtán.

Ibrány, Tiszatelek - Szabolcs-Szatmár-Bereget Ibrány és Tiszatelek lovasa képviseli az idei Nemzeti Vágtán.

Tizenegyest kapott a Nemzeti Vágta. Szemben a labdarúgással, ez nem büntetővel ér fel, hanem dicsérettel, hiszen immár tizenegyedik alkalommal csapnak a lovak közé. A nyitányhoz képest alaposan kinőtte magát a rendezvény, hiszen noha az elnevezésében magyarországi megmérettetést sugall, valójában a határon túli települések is ott lehetnek a Hősök terén, ahol kiderül, hogy ki viszi haza a győztesnek járó Vágta Kardot.

Élőben a Duna Televízióban

A Nemzeti Vágta a magyar lovas hagyomány ünnepe, az év legjelentősebb lovas kulturális rendezvénye, ahol 72 hazai és határon túli magyar lakta település lovasa méretteti meg magát. Az elővágtákkal együtt összesen 190-en indultak el az idén.

A nyilvános sorsoláson Gőz László, a Nemzeti Vágta technikai igazgatója elmondta, hogy a fővárosi futamokra 16 vidéki elővágta dobogósai kerültek be, akik a közvetlenül a budapesti versenyre nevezettekkel együtt jutottak be. Szombaton az előfutamokat, vasárnap a középfutamokat bonyolítják le, a döntőt vasárnap délután négy órától a Duna Televízió közvetíti. Ebben az évben először a legfiatalabb lovasok is bemutatkozhatnak a Jövő Vágtája elnevezésű felvonuláson, ahol 110, nyolc és tizenkét év közötti lovas vonul fel.

Ebben az esztendőben nem rendezték meg a Nyírségi Vágtát. Ezért aztán azok a szabolcsiak, akik szerették volna magukat megmérettetni, kénytelenek voltak megyén kívüli helyszíneken versenyezni. A székely származású, de 22 éve Magyarországon élő Csiki Árpád negyedszer lett a Hírös Vágta győztese Lord Black nyergében.

– Nagy örömömre, a kecskeméti Rudolf huszárlaktanyában rendezett versenyen második helyen értem célba Csipke hátán, így Tiszateleket képviselhetem a Hősök terén – említette Tóth Erika, akit támogat Gégény Géza Zsolt polgármester is. A 4. előfutamban startolhat szombaton öt perccel 15 óra előtt.

A Tisza-tavi Vágtának Tiszafüreden, a Kastély-út mellett kialakított üdülőövezeti sportpálya adott otthont. Ott állt rajthoz Frank Csaba:

– A szilvásváradi Maksa Dániel Mókás nevű lova mögött másodikként végeztem Bűvölettel. Színvonalas verseny részese lehettem, és kíváncsian várom, hogy mire leszünk képesek a Nemzeti Vágta 5. előfutamában szombaton 15:25 órától – mondta Ibrány lovasa, akiben bízik Berencsi Béla polgármester is. A Hősök terén Csaba Carismo Carolina hátán lovagol.

Tóth Erika és Frank Csaba egyaránt a Lókötők Lovas, Szabadidő és Sportegyesület Egyesület tagjai, melynek elnöke Feller Győző – ő a tulajdonosa a lovaknak is.

– Nagyon erős futamok elé nézünk a Nemzeti Vágtán. Nekünk már a részvétel is győzelemmel ér fel – mondták egybehangzóan. Mindketten lovas családban nőttek fel, gyermekkoruk óta lovagolnak hobbiszinten, felnőttként pedig munka mellett hódolnak a szenvedélyüknek.

Gönczi Rebeka az ország lovasa

A Hősök terén a fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitolóverseny és parasport-bemutató is. A vasárnap esti fináléban kiderül, hogy ki lesz 2018 leg­gyorsabb lovasa. A nemzeti lovas hagyományt felelevenítő rendezvény záró programja a méneshajtás lesz, amelyen negyven lovat hajtanak meg hortobágyi csikósok. A nemzetközi futamban Gönczi Rebeka képviseli Magyarországot, ami igazán különleges elismerés a nyíregyházi kötődésű zsoké életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!